30. november 2022

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Spaden er endelig på plassen sin i rundkjøringen på Bruhjørnet etter å ha vært borte ikke bare i uker, men mange måneder på grunn av skader. (Foto: ØEK)

Spaden endelig på plass igjen etter lang tids reparasjon

Mange eikværinger har etterlyst spaden som prydet rundkjøringen ved Bruhjørnet i Hokksund. Den har nemlig vært borte i lang tid etter at den gikk i stykker. Men nå er den endelig på plass og kommune beklager på sine nettsider at dette har tatt tid.
Annonse

Spaden kom på plass i oktober 2014 og som en del av prosjektet Kunst omkring i ring.

Kommunen melder nå i ettermiddag at:
Omsider er den etterlyste spaden tilbake i rundkjøringen sin i Hokksund, etter måneder med rehabilitering og diverse forviklinger som har årsaket forsinkelser. Vi beklager så mye for ventetiden til de av dere som har stirret lengselsfullt gjennom den tomme holderen i mange lange uker, men – den som venter på noe godt, venter sjelden forgjeves, heter det.

Annonse

Det var 22. oktober 2014 at daværende ordfører Ann Sire Fjerdingstad kunne avduke den første rundkjøringen i prosjektet «Kunst Omkring i Ring» og «Forbilde 2015». Det var da meningen at samtlige rundkjøringer i Hokksund skulle få sin egen kunst, og mange husker nok bråket det ble da Morten Viskum kom opp med forslag om et kjempetårn av betongrør i rundkjøringen ved Sundmoen.

Også flere andre rundkjøringer skulle få kunst, men det ble med den ved Hellik Teigen as og ved Prix i Hokksund helt fram til i år hvor Kiwi på Lerberg fikk til en skulptur «La humla suse» for å markere sitt engasjement for pollinerende innsekter.

Det var kunstneren Lars Andreas Tovey Kristiansen som laget en forstørret replika av den berømte spaden fra Nedre Hoen gård i Hokksund. Spaden ble brukt til å grave opp Norges største funn av gullsmykker fra vikingtiden.

– Spaden henviser først og fremst til funnet av vikingtidens største funn av gullsmykker, men den er også et symbol for jordbruksarbeidet som står sterkt i kom­munens historie, sa kunstneren under åpningen.

Spaden satt på en betongstøpt sokkel med innfelt lysarmatur som belyse skulpturen som har fått navnet «En spade for en spade». Utgiftene ble finansiert gjennom salg av miniskulpturer til næringsaktører og private interessenter.

– Vi ønsker at alle i kommunen skal få et eierskap til Hoenskatten gjennom denne skulpturen, sier kultursjef og ansvarlig for prosjektet, Lidia Ivanova Myhre i 2014.

22. oktober i 2014 var det nye folk i Hokksund som ville få med seg avdukingen av det første «Kunst omkring i ring» til tross for et skikkelig drittvær.
Del: