28. mars 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Unge voksne er dårligst på å sjekke om brannslokningsapparatet har tilfredsstillende trykk, viser en ny undersøkelse. (Foto: If)

SKREMMENDE: En av tre har ikke sjekket brannslokkeren

Fem prosent av nordmenn innrømmer at de ikke har brannslokningsapparat i boligen, viser ny undersøkelse. Hver tredje som har brannslokker, slurver med ettersynet av den.
Annonse

Det er YouGov som har gjennomført spørreundersøkelsen på vegne av forsikringsselskapet If. 1.004 personer over 18 år fra hele landet har svart.

Unge voksne uten barn er dårligst på å sjekke om trykkpilen på brannslokningsapparatet står på grønt: Halvparten – 50 prosent – i denne gruppen har ikke sjekket sist år. Pensjonister og ikke yrkesaktive kommer best ut av det. Her er det bare 24 prosent som ikke har kontrollert trykket på slokkeren de siste 12 månedene.

Annonse

– Jeg er skremt over at så mange ikke sørger for å se etter at trykket er tilfredsstillende i brannslokningsapparatet sitt. Det kan være skillet mellom liv eller død ved en brann. Kontroll og vedlikehold av slokkeren er avgjørende for brannsikkerheten hjemme, sier Sigmund Clementz i If.

Hør etter lyden av fjellbekk
Foruten å sjekke om trykkpilen står på grønt, bør du vende pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet og legge øret inntil.

– Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Det skal ligne på en fjellbekk. Øvelsen er en fin egenkontroll av at pulveret er løst og fint, som samtidig motvirker at det klumper eller forsteiner seg. Du bør også se til at plomberingen er intakt, sier Clementz.

Brannslokkere er egnet for å slukke mindre branntilløp i en tidlig fase. Får brannen tak, er slokking en oppgave for brannvesenet.

Slokkere går ut på dato
– De fleste vet nok dessverre ikke at brannslokkere og brannslanger har holdbarhetsdato og må kontrolleres jevnlig, sier kommunikasjonssjefen i If.

Regelverket sier at brannslokkeapparater i private boliger skal kontrolleres av fagfolk minimum hvert femte år. Skumslokkere skal til service hvert femte år, pulverslokkere hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på apparatet. De som har husbrannslange bør minimum sjekke at den fungerer én gang i året. Slangen kan du sjekke selv ved å spyle med den.

– I praksis bytter nok de fleste ut pulverslokkeren sin ut med et nytt apparat etter ti år, og leverer det gamle til resirkulering hos en forhandler, sier Clementz.

Del:
Annonse