29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ordfører Knut Kvale snakket om viktigheten av matglede for de eldre. Statssekretær Wenche Westberg (t.v.) steppet inn for en koronasyk landbruksminister.

Matgledekorps på Eikertun uten koronasyk minister

I dag skulle landbruks- og matminister Sandra Borch besøke Eikertun i forbindelse med en inspirasjonsdag for bedre matglede. Men hun måtte sende statssekretæren sin i stedet. Hun hadde nemlig pådratt seg en koronainfeksjon.
Annonse

Eikertun har lenge vært kjent for sin gode mat og satsing på riktig ernæring til sine eldre beboere. Men alt kan gjøres enda bedre og derfor ble institusjonen med på et prosjekt i regi av Statsforvalteren i Oslo og Viken denne høsten. Og de gjorde det så godt i sine prosjektoppgaver at de i dag fikk en inspirasjonsdag som belønning.

Det var altså meningen at landbruks- og matminister Sandra Borch skulle komme for å se hva de ansatte på Eikertun hadde fått til og hvordan de hadde et bevisst forhold til mat og ernæring. Men ministeren hadde pådratt seg korona og måtte derfor melde forfall.

Annonse

Statssekretær Wenche Westberg måtte derfor steppe inn for ministeren. Hun kunne fortelle om satsingen på «Matnasjonen Norge» der flere departement jobber sammen for å skape større matglede, bedre kvalitet og dermed bedre helse for de som bor på institusjoner.

Matgledekorpset som i dag besøkte Eikertun, reiser nå rundt om på en rekke steder i landet for å inspirere enda flere institusjoner til å gjøre en bedre jobb på kjøkkenet og ikke minst hvordan maten serveres de eldre. Det er mange grelle eksempler på både kvalitet og serveringsmåte de eldre må finne seg i, men det gjelder ikke på Eikertun og de hjemmeboende eldre i kommunen.

Matgledekorpset kan vise til store endringer på de stedene hvor de har kjørt dette opplegget som består av samlinger og innlevering av oppgaver. Her gjelder det altså å ha de ansatte med på lag, noe staben på Eikertun fikk skryt for i dag.

De fem medlemmene av Matgledekorpset hadde rigget opp med små minimesser eller stands rundt om på Eikertun Helsehus hvor de tok inn ansatte og gjester med på en orientering om de ulike temaene.

Ordfører Knut Kvale sa under sin innledning at mat og matglede var viktig for de eldre sammen med riktig ernæring. Men for kommunen var det også viktig å ha et fokus på matsvinnet, som i Norge er altfor høyt. Ca. 30 prosent av det vi tar med oss hjem i handleposen ender som matavfall, sa Kvale.

For institusjoner som Eikertun og kommunen generelt er det store summer å spare ved å få ned matsvinnet.

Anita Panman hos Statsforvalteren i Oslo og Viken presenterer her Matgledekorpset som hadde små stand på Eikertun i dag.

Spres utover i landet
Matgledesatsingen fra Statsforvalteren i Oslo og Viken er ikke det første og ikke unikt for vårt område. Den finnes flere steder og flere skal det bli.

– Målet vårt er å gjøre måltidet til dagens høydepunkt, sa Anita Panman som er ansvarlig for Matgledekorpset i vårt område.

Det kjøres nå slike kampanjer på ulike institusjoner, men som er noe tilpasset i forhold til størrelse på både den enkelte institusjon og kommunen den ligger i. Panman håper på like stort engasjement på de andre stedene som den hun opplever her på Eikertun.

Ett av medlemmene i Matgledekorpset, Ann Kristin Wang, har også vært mange ganger på Eiker VGS for å hjelpe dem med deres kantine. Hun beskriver nå kantina på den videregående skolen i Hokksund som kanskje landets beste.

Nytt styringssystem
På en institusjon som Eikertun er det vanskelig for kjøkkenet å ha oversikt over hvor mange pasienter som er inne til enhver tid og hva den enkelte skal ha av mat og dietter.

Ifølge tjenesteleder for hjemmeboende, Jeanette Nordnes Vislie, skal Eikertun nå innføre et nytt styringssystem som skal gi kjøkkenet en riktig oversikt til enhver tid. Her får de opp antall, hvor de bor og hva de ønsker av mat i tillegg til eventuelle dietter og allergier.

Ann Kristin Wang er rådgiver i Matutvalget og tok for seg økt matglede og bærekraft. Hun har også vært på Eiker VGS for å hjelpe dem til å få kanskje Norges beste skolekantine.
Del:
Annonse