21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Camilll Lynne Bakkeng ber alle bedrifter ha et bevisst forhold til alkohol nå før jul. (Foto: Haakon Dueland)

Mange dropper firmafester og julebord på grunn av drikkepress

Mange opplever drikkepress på firmafester og julebord og et stort antall går ikke på slike fester på grunn av for mye alkohol. Det bør være en tankevekker for mange bedriftsledere, mener Akan Kompetansesenter.
Annonse

I forbindelse med kampanjen «Tanker fra jobbfesten» har Opinion, på oppdrag fra Akan kompetansesenter, gjennomført en landsdekkende webundersøkelse om alkoholforventninger i arbeidslivet. Respondentene er over 18 år og i arbeid.

Da respondentene ble spurt om de hadde opplevd forventninger om at de skal drikke alkohol på sosiale arrangementer med jobben de siste 12 månedene, svarte hele 30 prosent ja. Det var en overvekt av kvinner som hadde opplevd denne forventningen. 16 prosent av de som hadde opplevd forventninger, opplevde dette som problematisk.

Annonse

Overraskende tall
– Disse tallene er noe høyere enn forventet, sier Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder hos Akan kompetansesenter.

– Jobbfester skal være inkluderende, bygge samhold og stryke fellesskapet. Når så mange opplever drikkeforventninger som problematisk har vi bommet på hensikten, og bidrar til utenforskap. Dersom du ikke ønsker å drikke alkohol, må du slippe å få kommentarer eller spørsmål om hvorfor du ikke drikker. Det er da problemet oppstår, sier hun.

Med en hæl inn i julebordsesongen
Tall fra FHI (Alkohol og arbeidsliv 2019) viser at over 300.000 dropper jobbfester grunnet alkoholbruk.

Vi nærmer oss årets julebordsesong, den første på tre år uten korona-restriksjoner, så tematikken på landets arbeidsplasser er høyaktuell.

– Det er klart vi gleder oss til julebordet, en gylden anledning for kolleger å senke skuldrene og ha det gøy sammen. Det er likevel viktig å minne om at den sosiale arenaen på jobb skal inkludere, ikke ekskludere, sier Lynne Bakkeng.

– Det er fullt mulig å finne en balanse som ivaretar både de positive og de negative sidene ved alkoholbruk. Da må vi snakke om hvordan vi vil ha det når vi drikker sammen, slik at det blir trygt og inkluderende for alle, avslutter Camilla Lynne Bakkeng.

Dette bør du tenke på før årets julebord
Her er seks råd til deg som skal på julebord eller sosiale sammenkomster i forbindelse med jobb.

1) Snakk med kolleger og leder i forkant
Har dere ikke snakket om jobbfester før, kan dere gjerne snakke om forventninger til julebordet eller jobbfesten i forkant. Da har de mulighet til å justere forventningene sine, og tenke at det skal være hyggelig og inkluderende for alle. Skill på hva som er jobbfest og hva som er en privatfest med venner, og juster forventningene etter det.

2) Velg alkoholfritt innimellom
Ha god alkoholfri drikke like tilgjengelig som alkohol, slik at det blir lett å velge. Da veksler også ofte flere mellom alkohol og alkoholfritt i løpet av kvelden. Det betyr ikke at de ikke skal feste og ha det gøy, men at de kan styre promillen litt.

3) Ikke spør
Ikke spør eller kommenter hvorfor kollegaen din ikke drikker. Det er en privatsak.

4) Inkluder alle på andre måter
Legg opp til aktiviteter som er samlende for gjestene utover mat og drikke.

5) Håndter uønskede situasjoner
Ledere og medarbeidere må vite hva de skal gjøre dersom det oppstår uønskede situasjoner.

6) Si «nei takk»
Til deg som velger alkoholfritt: Blir du tilbudt alkohol, si nei takk og be om noen annet. Du skylder ingen en forklaring på hvorfor.

Del:
Annonse