20. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Når du parkerer bør du tenne parkeringslysene, hvis ikke ser ikke motgående trafikk hindringer langs siden på bilen. Ser du personen som står her?

Gode råd til alle bilister: Demp belysningen i mørketiden

NAF anbefaler bileierne å skru ned lysstyrken på skjermene inne i bilen nå i mørketiden. - Mye lys inne i bilen kan gi deg dårligere nattsyn, advarer Jan Harry Svendsen. Bruk av parkeringslys er også et viktig tema som mange synder mot.
Annonse

Store skjermer og innvendig belysning i bilen kan i verste fall gjøre deg til en farligere sjåfør. 

– Moderne biler har ofte flere skjermer i interiøret i tillegg til andre lyskilder. I mørke og når det er dårlig vær er godt mørkesyn avgjørende for å se fotgjengere, dyr og andre hindringer. Her kan moderne teknologi gjøre bilistene en bjørnetjeneste, sier Jan Harry Svendsen som er rådgiver i NAF.

Annonse

Demp den innvendige belysningen
Han anbefaler å skru ned intensiteten på skjermene og dempe eller skru av såkalt konturbelysning inne i bilen.

– Selv om skjermene har en nattstilling er det ofte mye informasjon på skjermene. Sammen med konturbelysning, som jo ikke har noen annen funksjon enn å få interiøret til å se lekkert ut, reduserer det dine muligheter til å oppdage farer når du kjører i mørket, sier Svendsen.

– Det er jo et paradoks at Saab på den tiden da vi hadde analoge instrumenter hadde en egen knapp som slukket alt lys i dashbordet med unntak av speedometeret, mens bilprodusentene i dag bader bilistene i innvendig lys, sier han.

Men det er ikke bare det innvendige lyset som er et problem.

Overstyr automatikken
– Når vi møter biler bør vi unngå å se inn i lysene på møtende trafikk, som sjåfør er det viktig å blende ned fjernlysene i tide når du møter annen trafikk, råder Svendsen.

NAF anbefaler også bilistene til å sjekke at alle pærer og lys fungerer slik de skal. I tillegg er rådet å sørge for at vi lærer oss hvordan lysene på bilen fungerer. Mange biler som har automatisk kjørelys tenner ikke baklysene, men fordi vi har lys foran tror vi at alle lysene på bilen er tent.

– Rådet er ganske enkelt at du må skru på lysene før du kjører slik at du er sikker på at alle lysene på bilen er tent, sier Svenden. Han legger til: 

– Mange biler har også fått en automatisk funksjon på fjernlys, men min erfaring er at disse systemene ofte blender ned for tidlig og tenner fjernlysene for sent. Mitt råd er at du overstyrer denne funksjonen slik at du selv har kontroll.

Pass på når du parkerer
Når det er mørkt vil selv nærlysene være så kraftige at møtende trafikk ikke ser hva som skjer på siden av bilen. Om du parkerer langs veien eller på en parkeringsplass er NAFs råd at du skrur på parklysene.

– Hvert år skjer det ulykker fordi møtende trafikk blendes av en parkert bil og ikke ser personen eller hindringen som befinner seg ved den parkerte bilen. Tenner du parklysene i stedet, er du med å øke sikkerheten for alle veifarende, avslutter Svendsen.

Del:
Annonse