9. desember 2022

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Peter Esdaile (t.v.) og Gulden-sjef, Walter N. Welo under et besøk i sommer. Nå stiller han ut i Gulden Kunstverk med nye malerier.

Peter Esdaile med separatutstillingen «The Vision Quest» på Gulden

I tidsrommet 19. november til 11. desember vil kunstneren Peter Esdaile holde en separatutstilling med nye malerier på Gulden Kunstverk på Steinberg.
Annonse

– I dag står vi overfor et veivalg. Vi kan konsumere nyheter døgnet rundt og falle ned i et hull av pessimisme, panikk, sinne og dødsangst. Eller vi kan ta et skritt tilbake og se ting fra et åndelig perspektiv, et perspektiv som omfavner troen på at ubetinget kjærlighet og en åpning mot løsninger og fornyelse alltid eksisterer.

Det sier kunstneren i forbindelse med åpningen av utstillingen førstkommende lørdag.

Annonse

Lørdag 19. november åpner altså maleren Peter Esdaile, som nettopp er fylt 75 år, en monumental maleriutstilling som han har gitt tittelen «The Vision Quest». Esdaile som har gjort seg til amerikaner i Madison, Wisconsin er i skrivende stund nettopp landet på Oslo lufthavn med nye malerier i to skibagger som spennes opp på nye rammer og monteres i Galleriet på Gulden Kunstverk.

Utstillingen ble påbegynt året før koronapandemien og har en tematikk som er forbundet med en verden og kunstnertilværelse truet av isolasjon og frykt. Utstillingen åpnes av den kjente psykolog og forfatter Sissel Gran.

Peter Esdaile uttrykker det slik:
– Siden min siste utstilling har verden vært utsatt for dramatiske forandringer, kaos og kriser som ingen var forberedt på. Konfrontert med pandemi, krig og økonomisk uro, utfordres vi alle til å søke etter mening, motstandskraft og håp – i oss selv, i våre relasjoner og i kunsten. Denne utstillingen er en invitasjon til å dykke inn i og utforske betydningen av livets rikdom og mulighetene vi er gitt gjennom vår unike bevissthet.

Peter Esdaile er født i Montreal i Canada i 1947, men har i mange år vært bosatt i Bærum og Oslo. Han er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i perioden 1966-68, og ved Statens Kunstakademi 1968-73. Allerede som akademistudent debuterte han i Unge Kunstneres Samfund i 1971, og siden er det blitt mange separatutstillinger, i blant annet Kunstnerforbundet i Oslo, Galleri F15, Wang Kunsthandel, Hå Gamle Prestegård og i senere år Haugar i Tønsberg.

De siste 10 år har han være representert i Gulden Kunstverk. Han begynte sin karriere som grafiker, hadde en periode med skulptur og utsmykkinger, og har de siste 20 årene hatt fokus på maleri. Esdaile er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Norsk Kulturråd, Oslo kommunes kunstsamlinger, Norden Hus i Reykjavik og en rekke andre offentlige og private samlinger.

Del: