29. november 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Stress ned under Black Week og la helst dama kjøre. Da slipper du stress og bulkeskader, ifølge Tryg Forsikring. (Foto: Shutterstock)

Unngå stress under Black Week – la dama kjøre

Mandag starter årets Black Week, en uke med flust av tilbud, og ofte lange bilkøer til og fra de store kjøpesentrene. I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 29 prosent av bilister at de har møtt stressede sjåfører under Black Week.
Annonse

– Ofte ser vi at stress er medvirkende årsak til bilulykkene spesielt denne uka, enten i form av sammenstøt etter hurtig akselerasjon etter langvarig køståing, eller bulkeskader etter hasteparkering som går galt. Er det vinterlige veiforhold i tillegg øker risikoen for sammenstøt, og stressede bilister på glatt føre med dårlige vinterdekk, i tidsnød og på desperat jakt etter en god handel er ingen god cocktail, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Bilskader for én milliard siste fem år
De fem siste årene har forsikringsbransjen samlet registrert 46.898 bilskader under Black Week til en erstatningskostnad på over én milliard kroner, viser tall fra Finans Norge. Året før pandemien, 2019, hadde flest bilskader med 11.166 til en kostnad på 275 millioner alene.

Annonse

– I fjor var det faktisk flest bilskader torsdag etterfulgt av Black Friday, så den svarte fredagen troner ikke lenger på toppen når det kommer til bilskader. Av statistikken ser vi samtidig at det er flest trafikkulykker i tidsrommet 12 til 15, samt rundt klokken 19. Det verste tidspunktet er utvilsomt rundt klokken 14, og aldersgruppen 35-50 år topper foran 50-64 år, sier han.

Dobbelt så mange menn kolliderer
I fjor fikk forsikringsbransjen 9.147 bilskadesaker under Black Week til en kostnad på 232 millioner kroner. Skadestatistikken viser i tillegg at det er rundt dobbelt så mange mannlige som kvinnelige sjåfører bak rattet i ulykkene under Black Week.

– Vi har i årevis sagt at det kan lønne seg at kvinnene overtar rattet når du drar på handletur under Black Week. Kort og godt er de flinkere til å beholde roen og lese trafikkbildet. De lar seg mindre stresse, og kjører generelt mykere enn menn flest. Når det gjelder årets Black Week forventer vi en økning i antall bilskader, spesielt siden prisene har steget så mye. Når det da er salgsuke vil nok svært mange dra på handletur i et forsøk på å kjøpe litt billigere julegaver, sier Brandeggen.

Tips for å unngå bilskade:
• La kvinnene kjøre.

• Ikke bli stresset av å stå i langvarig kø, og pass deg for pedalsyken, at du kjører inn i noen bakfra.

• Det kan være lurt å unngå de største kjøpesentrene mellom kl. 12 – 20.

• På parkeringsplasser er det smart å parkere langt fra inngangspartiet. Som regel er det mindre sjanse for sammenstøt der, spesielt når du skal kjøre ut.

• Rygg inn når du parkerer. Du har bedre oversikt når du skal kjøre ut. Mange bulkeskader skjer idet du rygger ut fra der du har parkert.

Del:
Annonse