8. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ordfører Knut Kvale skjærer det første stykket av den flotte rådhuskaka. Nesten for galt å spise opp et slikt kunstverk, mente han.

Feiret rådhusets 50-års dag med foredrag og storstilt kake

I dag er det 50 år siden «Det hvite hus» i Hokksund ble innviet og tatt i bruk. Publikum fikk både gratis bading, foredrag om prosessen fram til bygging og ikke minst en utrolig flott kake som konditoren hadde brukt lang tid på.
Annonse

Innbudte gjester og kommunens ledelse hadde først en samling i formannskapssalen hvor blant annet entreprenøren Hobbelstad og Rønning fortalte om prosessen fram til ferdig rådhus.

Vedtaket om å bygge et nytt rådhus kom allerede i 1958 – altså for 64 år siden. Men det tok lang tid før bygget lot seg realisere og 1. desember 1972 var det altså klart til innflytting. Prislappen den gang var på 20 mill. kroner, mens det opprinnelige budsjettet var på ca. 15 mill. kroner ifølge Steinar Karlsen.

Annonse

Han var med under hele byggeprosessen og startet å jobbe i kommunen på dagen to år tidligere – altså 1. desember 1970. Han er fortsatt på lønningslista i kommunen – hele 52 år etter.

Han kunne derfor fortelle flere historier om byggeprosessen og hvordan bygget ble driftet de første årene. For det har skjedd mye med selve inndelingen i rådhuset og ikke minst hvem som bestemte hva – eksempelvis noen strenge vaktmestre som sørget for å tømme bygget ved stengetid – uansett hvem som måtte befinne seg der.

Dagens program bød på mye av det som skjedde for 50 år siden. Eiker Spellemannslag stilte opp. Det samme gjorde Lisbeth Andreassen Karijord, som spilte piano som 13-åring på innvielsen. I dag var hun altså tilbake bak tangentene. Og selvsagt ble det kaffe og kake til alle som hadde møtt opp til denne begivenheten.

Nå er det en litt «sliten dame» dette bygget og det må pusses opp for betydelige summer. Men ordfører Knut Kvale var ikke i tvil om at de skulle få det til og at rådhuset ville forbli i sentrum de neste 50 årene.

Her noen bilder fra dagens markering.

Gjester og administrasjonen fikk en lunsj før publikum slapp til i feiringen av rådhuset.
Erik Østerud har fulgt med i prosessen om nytt rådhus og blar her i bildene fra den gang.
Ordfører Knut Kvaler orienterer om dagens program og forteller litt om planene for oppgraderingen av rådhuset.
Eiker Spellemannslag spilte noen av melodiene de spilte på åpningen for 50 år siden.
Lisbeth Andreassen Karijord underholdt på åpningen for 50 år siden – da som 13-åring. I dag spilte hun igjen.
Del: