8. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hokksund Byteater Jr. takker av etter en vellykket premiere på Portåsen torsdag kveld. «Jul i Svingen» skal spilles til og med 23. desember, men alle forestillingene er utsolgt.

Premiere på «Jul i Svingen» torsdag – nå er alle 17 forestillinger utsolgt

Det er få teatergrupper som kan vise til utsolgte forestillinger lenge før premieren, men Hokksund Byteater Jr. er blant dem. Allerede lenge før premieren torsdag kveld måtte de sette opp et par ekstraforestillinger og nå er alle 17 forestillingene på Portåsen utsolgt.
Annonse

Det meste klaffet til premieren. Til og med snøen kom som bestilt med noen centimetere. Et lyst og snødekt Portåsen – pyntet med julelys og flammene fra bålpanna. Dette skapte en perfekt ramme rundt stykket «Jul i Svingen» der en del av handlingen foregikk utendørs i amfiet.

Torsdag kveld var det kaldt, men ikke verre enn at folk koste seg innpakket i godt med klær og pledd. Og det må du ha om du skal kose deg på denne forestillingen, for de kommende dagene er det meldt om enda kaldere vær.

Annonse

I denne teaterversjonen får du møte de kjente og kjære karakterene fra NRKs julekalender fra 2006. Sammen med sangene som vi etter hvert kjenner så godt, og de små og store begivenhetene i den lille bygda Svingen, byr forestillingen på humor, varme, alvor, sang og dans og ikke minst ekte julestemning.

Nærmere 40 unge skuespillere fordelt på to grupper, skal underholde og sette oss i stemning til julen ringes inn og siste forestilling er lille julaften.

Etter å ha vært med på julegrantenning med flyvende engler ute, tas publikum med på en «hyttetur» der alle blir geleidet inn på låven hvor resten av stykket spilles i to akter, bare avbrutt av en 20 minutters tissepause og kioskbesøk.


Gjennom stykket får vi høre om fedre som er gått bort og som selvsagt er dypt savnet – spesielt opp mot jula. Vi får høre om fattigdom der ikke alle har råd til å kjøpe seg julemat. Stykket er med andre ord høyaktuell også i dag hvor stadig flere sliter med økonomien.

Men det er også mye moro og ablegøyer i stykket der en viss far spiller en sentral rolle i å jukse og finne på fantestreker som egentlig burde høre ungene til.

Vennskapet mellom ungene står også sentralt i dette stykket selv om det er en del krangling og misunnelse. Men dette løses selvsagt på en god måte og alle kan ønske hverandre god jul etter hvert.

Det litt spesielle ved denne forestillinger var at de yngste medlemmene i gruppa fikk en fremtredende plass i stykket sammen med de litt eldre ungdommene. Dermed sikres neste generasjon skuespillere fra Eiker.


På alle premierer vanker det selvsagt blomster og takk til alle som har bidratt. Også Øvre Eiker kommune var representert og kunne overrekke blomster som takk for en fin forestilling.

Regi: Maiken Tindberg/Helle Christiansen
Koreografi: Malin Isabel Sjåvik Westbye
Sanginstruksjon: Helle Christiansen

Forestillingen er satt opp etter tillatelse fra NRK. Basert på NRKs julekalender «Jul i Svingen» produsert av NRK Super. Idé og manus Kjetil Indregard, musikk Odd Nordstoga og regi Atle Knudsen. Manus er tilrettelagt for scene av Sidsel Bjerke Hommersand og Kristina Renolen.

Neste sommer er det ny sjanse for å se denne kreative gjengen i aksjon. Da settes nemlig «Den lille Havfruen» opp i Skriverparken i Hokksund. Stykket spilles fra 4. til 9. juli.

Her noen bilder fra torsdagens premiere.

Del: