10. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange har et lavere gavebudsjett i år enn i fjor. Det kan bli tynt under juletreet hos mange familier. (Foto: Unsplash)

En av tre vil bruke mindre penger på julegavene i år

Undersøkelser viser at vi kommer til å bruke langt mindre penger på årets julegavehandel. I Viken vil julegavebudsjettet gå ned med 32 prosent. Det viset en undersøkelse som Frende Forsikring har fått utført. Også eikværingene kommer til å bruke mindre på gaver i år.
Annonse

Eikernytt.no har i noen uker nå spurt sine lesere om de kommer til å bruke mindre penger på årets julehandel enn tidligere. Hele 66 prosent sier de vil bruke mindre i år, mens 21 prosent sier nei – altså at de vil bruke det samme eller mer i år. 14 prosent svarer vet ikke.

Da dette skrives var det 291 personer som hadde svart på vår lille og høyst uformelle spørreundersøkelse, men den gir likevel et inntrykk av hvordan situasjonen er.

Annonse

– Vi ser at mange leter etter måter å spare penger på nå.

Det sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.

I en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring sier 32 prosent av mer enn 1.000 spurte at de har et lavere julegavebudsjett i år enn i fjor.

– Kvinner sparer mer enn menn. For aldersgrupper ser vi at det er flest i 40-årene som har mindre i lommeboka i år, sier hun.

Her går gavebudsjettet mest ned
1. Agder – 38 prosent
2. Møre og Romsdal – 37 prosent
3. Innlandet – 35 prosent
4. Vestfold og Telemark – 34 prosent
5. Nordland – 34 prosent
6. Vestland – 34 prosent
7. Rogaland – 33 prosent
8. Viken – 32 prosent
9. Troms og Finnmark – 29 prosent
10. Oslo – 28 prosent
11. Trøndelag – 22 prosent

Prøver å spare
Nordmenn tar med seg kraftige prisøkninger og en betydelig høyere boliglånsrente inn i julehøytida i år. 82 prosent av de spurte sier i Frende-undersøkelsen at de er bekymret for privatøkonomien sin.

– Vi merker at mange privatpersoner kontakter oss for å snakke om hvordan de kan spare penger på forsikringene sine nå. Spesielt vil de snakke om personforsikringene sine. Det er forsikringer for liv og helse som du håper du aldri skal få bruk for, men som samtidig redder økonomien for mange hvis de først trenger dem, sier Slettemoen i Frende.

Hun er glad for at kunder tar kontakt hvis de merker at det kniper i lommeboka.

– Da kan vi snakke sammen og finne best mulig løsning for deg. Det er ofte gode muligheter for å endre litt på dekninger i en periode, fremfor å si opp. Spesielt med personforsikringer er det viktig å ikke si opp avtalen. Da må du nemlig levere ny helseerklæring hvis du skal søke om ny forsikring senere, sier hun.

Ikke sikkert du får ny forsikring
Hvis helsa er dårligere enn den var da du inngikk dagens avtale kan du få problemer.

– Det kan føre til høyere pris, eller at du ikke får kjøpe forsikringen i det hele tatt. Så det er viktig å tenke seg godt om før du sier opp livsforsikringer. Ta heller en prat med selskapet ditt og få god rådgivning først, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

I Eiker sier hele 66 prosent at de vil bruke mindre på julehandelen i år, ifølge Eikernytt.no sin uformelle undersøkelse.

Del:
Annonse