8. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vanessa Camarena fra Krokstadelva gleder seg til at serien blir vist på TV på nyåret. (Foto: NRK)

Rekruttene blir klare til strid – møt Vanessa fra Krokstadelva

Hvordan er det egentlig for unge som går fra det normale liv til hard, militær disiplin i førstegangstjenesten? I dokumentarserien «Klar til strid» får du et unikt innblikk i rekruttenes hverdag. Her får du blant annet treffe Vanessa Camarena (20) fra Krokstadelva.
Annonse

Vanessa hadde egentlig ikke tenkt at hun skulle inn i førstegangstjenesten. Hennes drøm er å bli sangerinne. Men da hun likevel ble kalt inn til Setermoen, bestemte hun seg for at hun skulle gjøre alt for å gjennomføre. Hun er en positiv og glad person, og har ingen problemer med å innrømme at hun blir forelsket i befalet.

– Veldig gøy å få muligheten til å være med i en så fin og lærerik dokumentar. Gleder meg til den kommer på NRK etter jul, skriver Vanessa på sin facebookside. 20-åringen fra Krokstadelva er i artilleri-kompaniet.

Annonse

Dokumentarserien «Klar til strid» har premiere mandag 2. januar på NRK1 og NRK TV.  

Hvis Norges trygghet blir satt på spill, er det Forsvaret som skal kjempe for landets innbyggere. I denne dokumentarserien får seerne bli bedre kjent med hvordan det egentlig er å være i førstegangstjenesten. NRK har fått bli med når ungdommene lærer alt som skal til for å bli gode soldater.

– Førstegangstjenesten har vært i fokus i flere sammenhenger de siste årene, men det er ingen produksjoner som har dokumentert hvordan det virkelig er, både i tjeneste og på fritiden. I «Klar til strid» får vi et unikt møte med noen fantastiske mennesker, i en setting mange av oss aldri vil få oppleve selv. Dette er en serie vi er veldig stolte av. Vi gleder oss stort til å vise den frem til det norske folk, sier Eilif Bremer Landsend, prosjektleder i NRK.


Spilt inn på Setermoen leir
Hvert eneste år er 8.000 ungdommer i Forsvaret for å avtjene førstegangstjeneste. For de fleste er dette det første steget ut i verden – borte fra mor, far, søsken og andre i nærmeste omgangskrets.

I «Klar til strid» følger vi ungdommer gjennom et helt år i førstegangstjenesten ved Norges største leir, på Setermoen i Indre Troms.

Her bor 600 ungdommer sammen i brakker. Jenter og gutter som aldri har møttes tidligere må bo på samme rom. Hverdagen deres blir snudd på hodet. Plutselig er det streng disiplin og et felles ansvar som står i fokus.

Vi får følge ungdommene tett, både i med- og motgang. De første ukene oppleves som overveldende, og mange av dem kjenner på hjemlengsel og usikkerhet.

En serie om utfordringer, utvikling og relasjoner
Serien består av 10 episoder. Vi blir bedre kjent med blant annet Alexandra, Chris, Tuva, Bjørn Joar, Jakob og Vanessa.

Vi får også et godt innblikk i hva det vil si å være en del av artilleribataljonen. Der er det artillerijegerne som har den tøffeste soldatopplæringen. De får virkelig kjenne på hvordan de øver på overlevelse ute i ødemarken.

Dette er en serie om tunge dager både psykisk og fysisk, krevende øvelser og personlig utvikling. Men også en herlig dose humor, gode vennskap og forelskelser som oppstår.

Sondre Aaberg, Nicklas Gundersen og Alexandra Ruud er noen av rekruttene vi blir bedre kjent med i denne serien. (Foto: Kåre Sponberg/NRK)
Del: