20. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leserbrevforfatter Bijan Gharahkhani – leder i Buskerud Innvandrerråd.

Våkner til enda flere henrettelser i Iran

MENINGER: En journalist som intervjuet familiene til flere iranere som er dødsdømt for å ha deltatt i demonstrasjonene i landet, er pågrepet, ifølge avisa Etemad, melder VG. Det får blant andre Bijan Gharahkhani til å reagere.
Annonse

I alt 14 iranere er dømt til døden i forbindelse med den store protestbølgen som brøt ut etter at kurdisk-iranske Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt 16. september i fjor.

22-åringen ble pågrepet for angivelige brudd på landets strengt konservative kleskode for kvinner.

Annonse

Det gjør vondt å se at demonstranter blir henrettet i Iran. Våre tanker er hos hans kjente og kjære, men også det iranske folket. Henrettelsen er enda en bekreftelse på umenneskeligheten i Irans såkalte rettssystem.

Minst 28 risikerer den samme skjebnen som dem. Denne siste henrettelsen kommer på toppen av andre alvorlige og uakseptable brudd på menneskerettigheter. Flere andre politiske fanger i Iran risikerer dødsstraff for sin involvering i demonstrasjonene i landet. Henrettelsen av de to må føre til sterke reaksjoner.

Iranske myndigheter møter folkets krav med brutal undertrykkelse, fra nedstenging av internett, og fengsling til tortur til dødsstraff av demonstranter. Dette i tillegg til skyting mot demonstranter med krigsvåpen derav over 60 var barn under 18 år.

Den nylig oppståtte revolusjonen har fått navnet «Kvinne, frihet og liv», og regnes som en av de viktigste bevegelsene i nyere tid. Kvinneundertrykking, tortur, henrettelser og andre menneskerettighetsbrudd som det brutale regimet begår.

Vi fordømmer brudd på menneskerettigheter som foregår i Iran. Demonstrantene i Iran blir møtt med vold og tusenvis av kvinner og unger blir arrestert.

Jeg mener at det er viktig å engasjere seg for alle som kjemper med livet for den samme friheten og demokratiet vi har i Norge.

Jeg mener regimet i Iran må stilles til retten for deres brudd på menneskerettigheter. Vi håper statsledere i den siviliserte verden fremmer sine offisielle protester mot hva regimet i Iran gjør mot sitt eget folk og ber om løslatelse av 17.000 politiske fanger og betingelsesløs stansing av henrettelser.

Samtidig håper vi at media i den frie verden møter regimets propaganda med omhu og ikke å være et talerør for regimets internasjonale lobbyvirksomhet.

Lenge leve Irans revolusjon for frihet og demokrati

Kvinne – Liv – Frihet

Bijan Gharahkhani
Leder Flerkulturelt råd Viken

Del:
Annonse