23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ole Kristian Temte overrasket Hilde og Geir lørdag ettermiddag da han hadde fått med seg en rekke av de tidligere ansatte som hyllet sin gamle sjef.

Legger ned butikken – ble overrasket av kunder og ansatte

For Geir Honve og Hilde E. Andersen i Max Spill & Film i Krokstadelva ble det en tårevåt ettermiddag. I dag var det nemlig siste åpningsdagen. Men før de kunne stenge dørene i kveld kl. 20.00, kom en rekke av de tidligere ansatte med blomster, gaver og pizza for å hedre paret etter 37 års drift.
Annonse

Geir Honve ble syk i fjor sommer og det var da tanken om å gi seg kom for fullt. Men å slutte med butikkdrift etter 37 år i samme bransje, var ikke enkelt selv om det har vært mange opp- og nedturer i løpet av disse årene.

Men ettersom leiekontrakten var i ferd med å gå ut, måtte Geir og kona Hilde ta et valg – enten fortsette noen år til eller gi seg mens leken var god. De valgte det siste. Men det ble en tung dag for paret og ikke minst for mange kunder.

Annonse

Mange har nemlig hatt «spillsjappa» i Krokstadelva som sitt faste møtested. Her har de tatt en kaffe, spilt på hest eller tipping og automatene har til tider gått varme. Nå spør de seg selv om hvor de kan møtes og for mange er dette den eneste sosiale kontakten de har i hverdagen.

– Jeg ble syk i fjor sommer og føler at helsa ikke holder lenger. Nå vil jeg gjøre noe annet og gjerne unne oss en reise eller to, sier Geir Honve til Eikernytt.no.

Geir blir 67 år i april og går av med pensjon. Kona er bare 64 og jobber i en barneskole i Lier. Det har hun tenkt å gjøre en stund til. Men at de to skal reise mer og kose seg etter 37 år med beinhardt arbeid, er helt sikkert.

Geir og kona har drevet til sammen fire videoforum-butikker og tre bensinstasjoner i distriktet. Men de siste årene er det «kun» butikken i Krokstadelva som har vært i familiens eie. Men nå er det altså slutt.

Etter å ha solgt unna varene med 70 prosent rabatt er det ikke så mye igjen. Men det er hundrevis av filmer de ikke har blitt kvitt. Datteren Marianne E. Hermansen tror ikke faren kommer til å kaste filmene, men heller lagre dem i tilfelle noen skulle få bruk for dem igjen. I tider hvor retro teknikk igjen kommer på moten, vet vi jo aldri om de komme til nytte igjen.

Det ble tårevått da en gjeng tidligere ansatte plutselig kom inn butikkdøra. Dette hadde ikke Hilde og Geir ventet seg.

Overrasket og rørt
Datteren var informert og var med på overraskelsen der en «haug» med tidligere ansatte i kjeden troppet opp i ettermiddag. Mange hadde med seg blomster og gaver. Det ble for mye for Geir og kona som altså ikke ante hva som skulle skje.

Det ble et tårevått møte, og det sies at det er andre gangen i livet til Geir at han tok til tårene. Å gi opp livsverket og samtidig få så mange hyggelige hilsener ble rett og slett i meste laget for de to.

Hilsener ble det også fra uventet hold på video. Ole Kristian Temte, som sto bak overraskelsen, hadde nemlig fått med seg skuespiller Rune Temte, tidligere FrP-leder Siv Jensen og ingen ringere enn Dolph Lundgren på en hilsen som ble spilt av på en storskjerm. I tillegg var det andre som ikke hadde anledning til å komme som sendte sin hilsen på denne måten.

Ole Kristian Temte har vært kunde i butikken i mange år og har skrevet dette på sin facebookside som en takk til Geir og Hilde som har drevet butikken i alle år.

Nå er det på tide at Geir og Hilde får seg litt fritid! De har holdt den butikken gående på overtid mot alle odds de siste årene. Jeg skulle ønske «hvermansen» visste om bare halvparten av innsatsen de har lagt inn for å holde det gående etter den digitale hverdag overtok. Videoforum, Mix, Max spiller liten rolle hva navnet var eller er. Det hadde aldri gått så lenge uten de to nevnte.

Arbeidsmoral, rettskaffenhet, stå-på-vilje, ja alle slike ord er passende her. Og flere til.

Jeg gikk inn på Videoforum i 1985 som liten gutt og falt umiddelbart for mannen med barten. Han tok seg alltid tid til alt mulig mas om plakater og effekter fra Hollywood og når han ga tilbake vekslepenger var det «7,8,9 og en million» en setning jeg har hørt utallige ganger fra 1985 til i dag.

Jeg elsket det når jeg var 10 og barna elsker det den dag i dag. En og annen gang forvillet vi oss over til Mjøndalen for å se på videoutvalget der og da traff vi den alltid pedagogiske dama som hadde ansvaret der borte. Alltid blid, alltid hjelpsom og traff alltid blink på filmene hun anbefalte. Det var Hilde det.

Jeg var utplassert som skoleelev på Videoforum i en uke på slutten av 80-tallet. Kulere kunne det ikke bli. Jeg var jo praktisk talt i Hollywood. Sylvester Stallone var ikke der, men mannen med barten var og det holdt lenge for meg. Sinna ble han på meg også, men det rettet seg med pizza og senere på 90-tallet, jobbet jeg sporadisk for Videoforum både i Krokstadelva, Mjøndalen og Hokksund som ansatt. Så fant jeg på andre ting, men var stadig innom «institusjonen» og fylte opp med det som skulle bli mange gode minner og venner.

I 2001 begynte jeg smått med en hobby som jeg ønsket å gjøre om til AS og seriøst firma i 2003, men manglet den siste aksjekapitalen. Jeg fikk hjelp hjemme hos foreldrene mine, men manglet fortsatt en betydelig pengesum. Og gjett hvem som stilte opp. Jo, det var Geir (og Hilde) det! Og det firmaet driver jeg den dag i dag. OK Elektriske AS leverer fortsatt varmepumper og mye annet etter over 20 år. Mye takket være de to som hadde mer enn nok med å tenke på seg selv.

Det var omtrent nå den digitale hverdagen begynte å merkes i deres bransje og til tross for omrokkeringer, overtid og slit spurte de aldri etter pengene sine. Filmer ble byttet ut med mer kioskvarer og jo dårligere bransjen begynte å gå jo mer kreative ble de.

Inn kom softismaskiner, pølsekokere og solsenger.. så gikk det litt til. Hver gang den digitale hverdagen gjorde et nytt utfall kontret de med nye kreative løsninger og slik har det gått slag i slag og vet dere hva:

Hverdagen kan kaste så mange problemer den vil! Geir og Hilde vant!

Tusen takk Hilde! Tusen takk Geir!

Jeg håper vi sees oftere fremover og ja… jeg er fullstendig klar over at det er jeg som alltid er den som er opptatt.

Ole Kristian Temte

Marianne var med på opplegget til Temte og forsøkte å trøste faren så godt hun kunne.
Del:
Annonse