21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Thea Glimsdal Temte, Jonas Evenshaug Christiansen og Robert Piros mottok priser, blomster og diplom fra kommunen. (Foto: Drammen kommune)

Hedret i storstua på rådhuset med kulturpris og stipend

Robert Piros vant Drammen kommunes kulturpris kroner på 40.000, for «sin fantastiske innsats i Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater». Jonas Evenshaug Christiansen fikk kulturstipendet på kroner 40.000. Han er en «up and coming» jazzgitarist. Og Thea Glimsdal Temte fikk Drammen kommunes kunstnerstipend på 100.000 kroner.
Annonse

Thea fikk stipendet for «et langt liv innen tekstil, søm og folklor», opplyser Drammen kommune ved avdeling for Kultur, Idrett og Frivillighet.

Kulturprisen til Robert Laszlo Piros
– En av de hyggeligste og viktigste oppgavene som ordfører er å dele ut årets kulturpriser og kulturstipend, sa Monica Myrvold Berg i forbindelse med utdelingen forleden.

Annonse

Høyest av disse utmerkelsene er Kulturprisen som for 2022 ble tildelt Robert Laszlo Piros (54) fra Mjøndalen. Han var i sin tid med på å starte Nedre Eiker Tensing. Fra 2005 har han vært kunstnerisk leder ved barneteateret, og har satt opp fullskala musikalproduksjoner i Mjøndalen samfunnshus med 10 fullsatte forestillinger og med flere tusen publikummere hvert år.

Noe som har vært viktig for Robert er at generalforestillingene også skal gå for fulle hus. Det deles ut hundrevis av gratisbilletter til de som kanskje ikke hadde kunne oppleve teater på annen måte.

Robert Piros er en viktig stemme og et godt eksempel for andre. Han har klart å skape noe som er ønsket av et helt lokalsamfunn og som kommer til å ha ringvirkninger i teatermiljøet i mange tiår som kommer, heter det i begrunnelsen for tildelingen.

Jonas Evenshaug Christiansen tildeles Drammen kommunes kulturstipend for 2022. Han har rukket mye, vært gitar- og basslærer, deltatt i en rekke prosjekter og produksjoner og vært gitarist for Strømsgodsets mini- og barnegospel i en årrekke. Han har også vært involvert i Vinterjazz i Fredrikstad, Kongsberg jazzfestival, Nattjazz i Bergen og mye annet.

Stipendet skal i all hovedsak brukes til å finansiere turnévirksomhet med et nytt prosjekt: «Regarding Bob Dylan». Dette prosjektet har allerede fått en overveldende respons, og viser fram Dylan på en måte ingen har opplevd før. Den kommende turnéen vil omfatte store deler av Sør-Norge.

Thea Margrete Glimsdal Temte lærte å strikke som tre-åring. Hun sydde sitt første 17. mai-antrekk som 12-åring. I 1993 startet hun firmaet «Vadmel og silke» i Oslo som hun drev i 13 år, med fokus på herrebunader. Fra 2004 har hun holdt til i Solbergelva.

Hun har en allsidig merittliste. Hun har deltatt i ulike prosjekter, blant annet markering av 200 års jubileet for Grunnloven. Et vesentlig poeng i Theas produksjon er håndverksfaget og alt som har med tekstil å gjøre. Empiriske studier av 200 år gamle folkedrakter er grunnlaget for inspirasjon.

Stipendet skal brukes til å videreutvikle konsepter, samt henne neste prosjekt som skal handle om vann. Thea Temte evner å veve sammen tradisjonshåndverk, folkloristikk, historier, fortid og nåtid. Håndverkstradisjoner, kulturarv og det moderne Norges problemstillinger fremstår i nye, spennende og ikke minst uventede sammenhenger.

Del:
Annonse