2. mars 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Lars Saabye Christensen (t.v.) og Stian Hole med ny bok om bananer og klokker. (Foto: Magnus Stivi og André Løyning)

Lars Saabye Christensen og Stian Hole utforsker tid i ny barneroman

De to prisvinnende publikumsfavorittene Lars Saabye Christensen og Stian Hole fra Øvre Eiker har samarbeidet siden 90-tallet. Nå har de gått sammen om en illustrert roman for barn, og resultatet er en fortelling om tid, klokker, vennskap og bananer.
Annonse

Klokker og bananer handler i hovedsak om tid og om hvordan vi forholder oss til den. Med denne tematikken åpner Lars Saabye Christensen opp for et lite kammerspill der familie, vennskap og forventninger vi har til hverandre står sentralt. Romanen er gjennomillustrert av Stian Hole, og passer like godt til voksne som for barn.

Har samarbeidet i en årrekke
Hole og Saabye Christensen har samarbeidet i flere tiår, og i 2016 ga de ut Sanne gleder – en bildebok for voksne om gleden ved de små øyeblikk. Hole har også laget bokomslagene til flere av Saabye Christensens utgivelser.

Annonse

– På den måten har jeg lært ham å kjenne som en mann som kan gjendikte mitt språk i sin kostelige, vakre og visuelle verden. Derfor er det naturlig å samarbeide om innholdet også og lage en bok sammen. Vi både utfyller og slipper hverandre løs. Det er en god følelse, forteller Saabye Christensen om samarbeidet med Hole.

Klokker og bananer handler om Otto som kommer for seint til skolen, om en urmaker som ikke rekker å trekke alle klokkene, om pappaen til Otto som jobber på et bananmodneri – og som gjerne vil at Otto skal jobbe der en vakker dag. Det vil ikke Otto, men det er ikke så lett å si det, heller. Kort og godt handler det om Otto som prøver å finne ut hvem han er.

Stian Hole er illustratør, forfatter, grafisk designer og bildebokskaper fra Øvre Eiker, bosatt i Oslo. Han har vunnet en rekke priser både i Norge og utlandet, blant annet Brageprisen (2006 og 2010), Bokkunstprisen (2009), Bologna Ragazzi Award (2007), og Deutscher Jugendliteraturpreis (2010). Han har laget bokomslag til bøker av flere norske forfattere, blant annet Jon Fosse, Linn Ullmann og Lars Saabye Christensen. Bøkene hans er oversatt til 21 språk.

Lars Saabye Christensen debuterte i 1976 med ¬«Historien om Gly», som han fikk Tarjei Vesaas sin debutantpris for. Han står bak en svært omfattende litterær produksjon, og blant de mest kjente utgivelsene hans er «Beatles» og «Halvbroren». Saabye Christensen har mottatt både Brageprisen, Bokhandlerprisen, Nordisk råds litteraturpris, og i 2006 ble han utnevnt til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for norsk litteratur. Bøkene hans er oversatt til 36 språk.

Del:
Annonse