27. september 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Redningsselskapets nye luftputefartøy skal døpes 1. mars. Det er mobilt og kan settes inn i Drammen og Eiker om nødvendig. (Foto: Kjetil Taksdal / RS)

Styrker beredskapen i Drammen og Eiker med mobil luftputebåt

1. mars inviterer Redningsselskapet til dåp av nytt luftputefartøy. Fartøyet vil sørge for bedre beredskap på Østlandet året rundt – blant annet på Drammenselva, Eikern og ikke minst Fiskumvannet om behovet skulle melde seg.
Annonse

Det er heldigvis lenge mellom hver drukningsulykke i Eiker-området, men det forekommer fra tid til annen. Blant annet er det å gå gjennom isen på Fiskumvannet noe flere har fått erfare opp gjennom årene.

Nå har Redningsselskapet fått et helt nytt fartøy som går like bra til vanns som på isen. Og det er så lett å ta med seg på en henger at luftputebåten lett kan settes inn i en innsats i Drammen og Eiker. Det bekrefter Redningsselskapet overfor Eikernytt.no i dag.

Annonse

Luftputefartøyet er bygget av Ivanoff Hovercraft AB, og er av modellen IH-3. Denne er mindre og nettere enn Redningsselskapets andre luftputefartøy. Det gjør fartøyet særlig tilpasset oppdrag på is- og vann hvor det er vanskelig å komme frem med redningsskøyte eller andre større fartøyer.

– Allerede før dette fartøyet ble døpt har den sikret folks ferdsel på isen. Dette er et fartøy som skal bidra til at Redningsselskapet kan forhindre at andre mister livet gjennom drukning, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

Fartøyet vil inngå i Redningsselskapets maritime mobile innsatskonsept (MMI); en gruppe frivillige med ekspertise på akutthjelp, is- og overflateredning. Med en lengde på litt over fire meter og bredde på litt over to kan IH-3 fraktes på tilhenger bak en personbil, slik at mannskapene raskt kan inngå i søk og redning på hele det sentrale Østlandet.

Faktaboks luftputebåt IH-3:
Lengde: 4,34 meter
Bredde: 2,32 meter
Vekt: 365 kilo
Toppfart: 40 knop på is / 25 knop på vann
Rekkevidde: opptil 6 timer gangtid
Luftputebåten er konstruert slik at den ikke kan senkes.

Kilde: Ivanoff Hovercraft AB

Del: