26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

BARNA PÅ TOPP: Mange barn og barnehager har deltatt i Returkartonglotteriet. (Foto: Grønt Punkt Norge)

Viken topper lotteristatistikken i Retur-kartonglotteriet

Bretter du kartinger og skriver på navn og telefonnummer i et håp om å vinne noen kroner? Kanskje tenker du – dette er det liten vists i – vinner jo aldri like vel. Eller er du usikker på om lotteriet fortsatt går.
Annonse

Men da er det kanskje greit å vite at 124 vinnere fikk i 2022 til sammen 1,6 millioner kroner fra Returkartonglotteriet. 30 av vinnerne kom fra Viken, og fikk utdelt 10.000 kroner hver.

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut 120 pengepremier på 10.000 og fire premier på 100.000 kroner i Returkartonglotteriet. For å vinne må du skrive navn og telefonnummer på drikkekartongen før du sorterer den.

Annonse

– Det er mange som ikke vet at Returkartonglotteriet fortsatt eksisterer. Men siden 1997 har vi delt ut premier til folk som er flinke til å kildesortere drikkekartongen sin, sier lotteriansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

I 2022 ble det totalt 30 vinnere fra Viken, som er mest i landet. Dermed topper fylket lotteristatistikken.

Vinnerne som fikk utbetalt 10.000 kroner kommer fra Asker (3), Bærum (3), Eidsvoll (2), Follo (2), Fredrikstad (2), Gjerdrum, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lillestrøm (2) Marker, Moss (2), Nes, Ringerike (2), Rælingen, Råde, Sarpsborg (2), Ullensaker og Ål.

Vinner med alle kartonger
I 2022 var det for første gang mulig å vinne både 100.000 og 10.000 kroner, uavhengig av om kartongen var i stappet en kubbe eller ikke. Alle kartonger har samme vinnersjanser, så lenge det er skrevet navn og nummer på utsiden.

– Men når er egentlig trekningene?
– Det er det mange som lurer på, og det er faktisk litt hemmelig, sier Gunnar Moen.

Det nærmeste han vil avsløre er at det trekkes fire ganger i året, og at det fordeler seg til hvert kvartal.

– Hvorfor så hemmelighetsfull?
– Bakgrunnen til lotteriet er at vi ønsker å motivere flere til å kildesortere. Derfor vil vi at flest mulig skal sortere året rundt, uavhengig av oddsen for å vinne, sier han.

Det beste tipset er derfor: Skriv navn og telefonnummer på drikkekartongen gjennom hele året.

– Det gir best vinnersjanser og er også bra for miljøet, som tross alt er den virkelige vinneren når vi sørger for at brukt drikkekartong kan få nytt liv når den kildesorteres og gjenvinnes til ny kartong, sier Moen.

Første trekning i 2023 er allerede gjennomført, da ble 31 heldige vinnere trukket ut over hele landet.

Dette er Returkartonglotteriet
• Lotteriet har eksistert siden 1997, og driftes av Grønt Punkt Norge på vegne av Norsk Returkartong.

• Skyll kartongen, press den flat og skriv navn og telefonnummer på kubben eller enkeltkartongen.

• Du kan delta med alle typer drikkekartong i alle størrelser. Også kartongene som tåler væske og inneholder bønner, knuste tomater, sauser, puddinger og til og med vaskemidler kan delta.

• Kartongene med navn og nummer kildesorterer du som normalt, for de fleste er det sammen med papp og papir.

• Fire ganger i året trekkes vinnere.

• Kartongene trekkes først lokalt på 80 forskjellige steder over hele landet. Avhengig av innbyggertall, trekkes det ut mellom én og syv kartonger, til sammen rundt 180 kartonger hvert kvartal.

• De lokale vinnerne går videre til en nasjonal trekning hvor det trekkes 30 vinnere av 10.000 kroner og 1 vinner av 100.000 kroner.

• Totalt er det 124 vinnere i Returkartonglotteriet hvert år.

Del:
Annonse