26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange skal til fjellet i påsken. Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep i forhold til føre risikerer å bli anmeldt av politiet. (Foto: Fremtind)

Påskeferie: Bilister skifter til sommerdekk for tidlig

Krevende føre har gitt rekordmange bilskader denne vinteren. – Husk at det er bilistens ansvar å ha tilstrekkelig veigrep. Nå er det snart påskeferie og sommerdekk er ikke et alternativ om du har tenkt deg på fjellet.
Annonse

– Noen bilister er for tidlig ute med sommerdekk. Det fører til ulykker og skader som kunne vært unngått. Så la vinterdekkene stå på til etter påsken, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Skiftende værforhold har preget store deler av landet den siste tiden. Det har gitt utfordrende kjøreforhold og en økning i bilskader. Tall fra Finans Norge viser at erstatninger på bil og andre motorkjøretøy var på rekordhøye 18,5 milliarder kroner i 2022.

Annonse

Risikerer avkortning
Typiske vinterskader er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre. Flere havner også utenfor veien.

– Husk at det er ditt ansvar som bilist å ha tilstrekkelig veigrep. Hvis bilen din er feil skodd, og du får en skade, eller snør inne på hytta og må ha veihjelp, risikerer du å få lite igjen på forsikringen, sier skadeforebyggeren.

Mange på veiene i påsken
I en undersøkelse som Respons analyse har gjennomført for Fremtind, oppgir 36 prosent, som tilsvarer over 1,5 millioner nordmenn, at de skal tilbringe tid på egen eller andres hytte i påsken. Det betyr at mange skal ut på veien samtidig.

Hofstad-Nielsen har en klar oppfordring til alle som skal ut og kjøre:

– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran og sørg for å ha på gode vinterdekk. Skulle noe skje, kan du risikere å skade bilen, deg selv og andre – men du kan også få mindre igjen på forsikringen dersom du ikke har tatt dine forholdsregler, sier Hofstad-Nielsen.

Del:
Annonse