30. mai 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er viktig at folk kontakter banken sin hvis de får økonomiske problemer, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

Forbruksgjelden har økt med 2,1 mrd. siden februar

Forbruksgjelden i Norge er i dag på 153,3 mrd. og har steget med 2,1 mrd. siden forrige måned. Sammenlignet med april i fjor har den steget med 3,3 mrd. kroner.
Annonse

Kredittkortgjelden har økt med 1,7 mrd. (2,5 %) siste måned, og forbrukslån med 0,5 mrd. (0,6 %). Den rentebærende kredittkortgjelden økte med 0,2 mrd. (0,5 %). Betalingskort utgjør 0,9 mrd. og er uforandret sammenlignet med forrige måned.

– Vi ser at det har vært en jevn økning i forbrukslån siden juni i fjor, og at bruken av kredittkort er tilbake på samme nivå som i desember. En god del av økningen i forbrukslån antar vi knytter seg til refinansiering, og den økte bruken av kredittkort kan nok delvis tilskrives utgifter knyttet til påsken, sier Svein Ove Karstensen, daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

Annonse

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 3,3 mrd. (2,2 %). Vi må tilbake til april 2021 for å finne samme nivå på forbruksgjelden. Forbrukslån har økt med 1,8 mrd. (2,2 %) og kredittkortgjeld har økt med 1,9 mrd. (2,8 %). Betalingskort har blitt redusert med 0,4 mrd. (30,8 %).

Den rentebærende kredittkortgjelden har blitt redusert med 1,2 mrd. (-2,6 %), og den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 3,1 mrd. (14,6 %) i samme periode. Forbrukslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den økte med 0,7 mrd. siste måned (0,5 %) og 0,6 mrd. (0,5 %) siste tolv måneder.

– Den rentebærende forbruksgjelden ligger nå på et høyere nivå sammenlignet med fjoråret. Noe av økningen skyldes nok påsken, men det er viktig at folk kontakter banken sin hvis de har økonomiske problemer, sier Karstensen.

Del: