20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Slik så det ut på rasteplassen Øistein skriver om i dette leserinnlegget.

«Påsketurister» ved Kolbergtjernsmyra – raserte rasteplass

MENINGER: Vi kom gående nedover Jungerveien mot Kolbergtjernsmyra Langfredag ettermiddag etter å ha tilbragt en fin dag i påskesola ved Junger.
Annonse

Som så mange ganger før, ville vi gå nedom rasteplassen for å ta den siste kaffekoppen før veien videre mot Ormåsen. Plassen var ledig fordi vi så et turfølge bestående av sju-åtte voksne, barn og hund, forlate plassen på ski over myra.

Vi møtte et trist syn:
Avhogde unge, friske furutrær og bjørker lå utover på bakken. Trærne, som hadde stått rett ved krakken og bordet, var hogd av med øks en halv meter over bakken. Stammene var delvis delt opp og forsøkt brukt som bålved, mens grener og topper lå spredt utover på plassen.

Annonse

Rester av bål var etterlatt med delvis forkullede deler av de friske trærne, og det brant fortsatt i noe tørrved. Det vil si at bålet var etterlatt uten å være slokt.

I tillegg til dette rotet og vandalismen av unge trær, var ryggfestet på krakken brukket av og ryggstøet lå slengt ved siden av.

Det er da en får «hakeslepp». Er det virkelig mulig av voksne mennesker, som i tillegg har med seg barn, å foreta direkte ødeleggelse av en rasteplass i et nydelig område? Hva er det slike mennesker tenker?

Er det like mye rot og kaos i hodene som det de klarer å stelle til ute? Er det dette de mener er å bruke naturen? Er det dette de lærer barna: Bare hogg og rot, – andre kommer og rydder etter oss. Og: Bålet brenner nok ut av seg selv. Hva slags tankegang er vi vitne til her?

Når dette i tillegg skjer inne på et naturvernområde, blir ødeleggelsen enda mer uforståelig. Det er som kjent ikke lov til å hogge hverken friske eller døde trær i et slikt merket område, – i tillegg til flere andre bestemmelser. Det står både merker og opplysningsskilter ved plassen, så det er umulig ikke å vite hva slags område dette er.

Som mennesker som er glade i naturen og rydder opp etter oss når vi forlater et sted, blir vi både lei oss og forbannet når vi ser at noen ikke verken bryr seg om lover og regler eller viser normal folkeskikk.

Vi håper at noen i turfølget leser dette og kjenner seg igjen, og kanskje oppfører seg annerledes en annen gang og et annet sted. Vi andre som nyter å bruke denne plassen håper at vi unngår å se dette igjen.

PS.

Jeg skal forøvrig selv ta med nødvendige materialer og forsøke å reparere den skadede krakken.

Øistein Berg
Hokksund

Del:
Annonse