12. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Snøsmeltingen ventes å avta noe fra søndag av og NVE ber oss gjøre forebyggende tiltak nå. (Foto: NVE)

NVE: Forbered deg på vårflommen før den kommer

NVE kommer med et klart råd til Sør-Norge: Benytt de kommende dagene til å gjøre flomforebyggende tiltak. Etterpå kan det være for sent.
Annonse

Snøsmeltingen har startet så smått, men i neste uke vil temperaturene synke og snøsmeltingen dermed reduseres. På Sør- og Østlandet er det mer snø enn normalt i fjellene, og NVE oppfordrer derfor alle til å benytte den kaldere perioden til å gjøre flomforebyggende tiltak.

Vårflom er den flommen som oppstår når snøen som har bygd seg opp gjennom en hel vinter smelter og renner ut i bekker og elver. Noen ganger kan vårflommen bli så stor at den fører til skader på hus, veier og annen infrastruktur. Faren for det er spesielt stor hvis det regner mye samtidig med snøsmeltingen.

Annonse

Mye snø i fjellene
Det ligger mer snø i fjelltraktene og i lavlandet i Sør- og Østlandet enn normalt for denne tiden av året. Det har vært stor snøsmelting under 800-1.000 meter over havet (moh) de siste ukene, men dette er ventet å gi seg til helgen.

– At vi har hatt en sterk snøsmelting i lavlandet har vært gunstig fordi det reduserer risikoen for skadeflom, forårsaket av at snøen smelter samtidig i lavlandet og i fjellet, sier flomvarsler Anne Ellekjær Stavang. 

På søndagen det ventet at temperaturene vil synke igjen og snøsmeltingen vil bremse opp. Skulle den kalde perioden bli langvarig, vil vi kunne risikere at det fortsatt er mye snø i fjellet samtidig som det blir raskt varmere. Dette, i kombinasjon med regn, vil kunne gi en vårflom som kan føre til skader. 

– Slik vi ser det, er det større sannsynlighet for skadeflom i år enn i et normalår. Men som i alle år er det været som er den avgjørende faktoren for om vi får en vårflom på gult, oransje eller rødt nivå, selv om det ligger mye snø i fjellet. Det er de løpende værvarslene som gir det viktigste informasjonsgrunnlaget for vårflomprognoser, sier Stavang.

I Sør-Norge inntreffer vårflom fra april til juni i lavlandet og i mai-juni fjellet.

Gjør flomforebyggende tiltak til en del av vårrutinen
– Vårt viktigste budskap til publikum er at de benytter den kaldere perioden som nå kommer til å gjøre flomforebyggende tiltak. Gjør det til en del av vårrutinen, ta deg en runde rundt i nærområdet og rydd stikkrenner, kummer og andre vannveier frie for snø, is, jord og grus, kvist og løv. Flytt rundballer og campingvogner vekk fra elvebredden, sier Stavang. 

Som del av rutinen bør alle som bor i nærheten av et flomutsatt område følge med på varsom.no og abonnere på flomvarsler. Dette er en gratistjeneste som sender varsler på e-post og SMS.

Del:
Annonse