26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Direktør Elisabeth Ege i Akan Kompetansesenter har opplevd en stor økning i antall henvendelse første kvartal i år.

Rekord-økning i antall henvendelser til Akans veiledningstjeneste

Tallene fra første kvartal 2023 viser et rekordhøyt antall henvendelser til Akan kompetansesenters veiledningstelefon. Dette er én av flere tjenester og verktøy Akan kompetansesenter tilbyr norsk arbeidsliv i jobben med å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler, doping og spill.
Annonse

I årets tre første måneder er det registrert hele 291 veiledningshenvendelser. Dette er en massiv økning på hele 43 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og en økning på 23 prosent dersom vi sammenligner med årlig snitt første kvartal siste fem år.

– En så stor økning i antall henvendelser mener vi viser et stort behov for vår kompetanse og rådgivning til norsk arbeidsliv. Vi kan reflektere rundt flere årsaker til denne økningen, sier Elisabeth Ege, direktør hos Akan kompetansesenter.

Annonse

Flere årsaker til økningen
Det kan være flere årsaker til økningen, og vi kan ikke si med sikkerhet hva det skyldes. 

– Det at vi får flere henvendelser kan bety at arbeidslivet opplever flere utfordringer og bekymringer knyttet til alkohol- og rusmiddelbruk blant arbeidstakere nå enn før. Det kan også bety at arbeidsplasser er blitt bedre på å oppdage problematisk bruk og søke råd om hvordan de skal håndtere det, sier Ege.

I sin daglige dialog med ledere og andre i arbeidslivet, registrerer de et stort ønske om å hjelpe ansatte de er bekymret for.

– Kanskje opplever vi etterdønninger fra pandemien, eller effekten av dagens situasjon med usikkerhet og økonomiske utfordringer for mange. Vi skal heller ikke se bort fra at vårt arbeid med å synliggjøre vår veiledningstjeneste har ført til at flere i arbeidslivet er blitt kjent med at de kan kontakte oss, avslutter Ege.

Fakta om veiledningstilbudet
Ring 22 40 28 00. Du kan spørre om råd i konkrete saker eller bare diskutere med en rådgiver. Tjenesten er gratis, og du kan være anonym om du ønsker det.

Del:
Annonse