19. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

De gule stiller kor i år og har store forhåpninger. F.v. ser vi Jørgen Borgersen, Inge Arild Kjølsø, Tone Nordli, Stein A. Strand og Ann-Kristin Eidsvåg.

By- og laksefestival med alt fra allsang til historisk vandring

59 Grader Nord – Hokksund By- og Laksefestival anno 2023 blir av det kjente slaget, men med noen endringer. Dette året blir det mer lokal sang med blant annet fellesnumre for alle korene i korslaget. Med Trond Nilsen i spissen lover de et skikkelig show.
Annonse

Det er bare å sette av langhelgen 10. til 13. august allerede nå. Da er det nemlig duket for en ny folkefest i Hokksund med by- og laksefestivalen. Hvert år (unntatt korona-årene) har denne festivalen samlet tusenvis i sentrum, Hokksund Camping og i Skriverparken. Her har det vært konkurrert i alt fra stokkesaging til en rekke måter å bli skikkelig våte på i tillegg til sang.

I går presenterte arrangementskomiteen sammen med de ulike lagledere og korledere programmet for årets festival. Her har det vært jobbet tett og grundig siden forrige arrangement med hele ni møter så langt. Ikke minst sikkerheten og HMS-arbeidet blir styrket i år etter noen episoder som ikke var helt «innafor» i fjor.

Annonse

Allsang på Sanden
Tradisjonen tro starter by- og laksefestivalen med Allsang på Sanden. Ifølge Nils Gurri i Hokksund Mannskor hadde det gått rykter om at de ikke skulle ha dette i år, men dette blir på det sterkeste avvist. Ingen tvil altså – det blir allsang og det er det nok mange hundre som blir glade for – den 11. i rekken i et år hvor koret fyller 110 år.

Cathrine Isaksen har flyttet fra bygda, men stiller likevel opp på «gamle tomter» for å være med på årets allsang. Det har hun gjort før – til stor glede for både mannskor og husbandet «4 glade lakser».

Når det gjelder Sanden Hotell så har Roar Sanden allerede booket de fleste bandene som skal spille denne helgen og på lista står nå Olav Aas band, Highland Fling og ABBA tribute med Voulez-Vous.

Fra den felles korsamlingen for kort tid siden med Trond Nilsen som leder. (Foto: Privat)

Korslaget
Det som trekker flest deltakere og ikke minst publikum er det lokale korslaget. I år stiller samtlige bydeler med kor etter at Ullern måtte trekke seg i fjor. Og nettopp det kunne vært utslagsgivende for at de skulle komme høyere opp på resultatlista. Også det røde koret slet i fjor og fikk stille med en duo – under tvil.

Ifølge flere korledere er det i år bra tilslutning til korene, men det har krevd en del jobbing med å fylle opp plassene. Det er også åpnet opp for å hente inn eksterne krefter. Nils Gurrik i mannskoret har skrevet teksten til et fellesnummer som alle korene skal fremføre. Trond Nilsen har laget musikken.

Kate Gulbrandsen stiller også i år med sin sang og felleskoret skal opptre som «flash-mob». Her blir det med andre ord noen overraskelser.

Underholdning for barn
I fjor stilte TRASS opp med en skikkelig konsert for barna på fredag ettermiddag. Det kommer dem til å gjøre også i år, men konserten er flyttet til lørdag formiddag. Samtidig blir det trylleshow med Knut Harald Sommerfeldt.

Barna skal også i år få kjempe om de største fiskene og med konsert kl. 10.00 og den påfølgende fiskekonkurransen, kommer de ikke til å ha tid til å kjede seg mellom slagene. Her går det i ett. Det legges også opp til en egen Hokksund-dans der alle barn – og voksne – kan bli med.

Hokksund tøffeste og bykamp
Hvert år stiller en rekke bedrifter opp for å vise hvem som er tøffest i ulike øvelser i havna på Hokksund Camping. Det skjer også i år. Programmet denne fredag kvelden blir derfor som vanlig.

Lørdagens program starter ved rådhuset og stokkesaging slik det pleier før alle går over brua til Skriverparken og campingen. Her vil resten av øvelsene foregå som før med mindre vannstanden i elva blir katastrofal lav slik at det går utover sikkerheten til deltakerne.

Lørdag kveld er det korslag med all underholdningen som følger med dette. Så vil kvelden bli avsluttet med kroningen av den beste bydelen i Hokksund og i fjor var det Røren som vant knepent med kun ett poeng foran Gamle-Hokksund. Om noen kan utfordre de to erkerivalene i år, gjenstår å se.

Lørdag blir det også fiskekonkurranse for den voksne garde. Hvordan denne vil utarte seg i år er ikke klarlagt, da det avhenger av vannføring og interesse for å delta. Det er som kjent langt mindre laks i elva nå enn tidligere på grunn av den planlagte behandlingen mot gyro i elva.

Søndag er det lagt opp til historisk vandring eller et historisk opplegg ved Nøstetangen norsk glassmuseum. Her er ikke programmet kjent ennå, men det skal være et opplegg som inneholder blant andre vår lokale historiker, Bent Ek.

Stort budsjett – trenger sponsorer
Det koster mye å arrangere en by- og laksefestival og «festivalgeneral», Stein A. Strand, regner med at de trenger ca. 300.000 i sponsorinntekter for å komme i mål. Sparebanken Øst har inngått en toårig avtale med festivalen om en årlig støtte på 100.000 kroner i tillegg til alle T-skjortene som må trykkes opp.

Dessverre har det lokale everket trappet ned støtten sin i år og det gir arrangøren noen utfordringer. Toyota har steppet opp som en av hovedsponsorene, men flere trengs for å komme i mål. Utgiftene til festivalen dreier seg i første rekke om innleie av rigger og utstyr. Alt arbeid utføres på dugnad.

Arrangementskomiteen sammen med lagledere og andre nøkkelpersoner var samlet på Hokksund Camping i går for å gå gjennom programmet til årets festival. Det meste er kjent, men det blir en del rokkeringer og nye innslag.
Del:
Annonse