26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ordfører Knut Kvale legger ned krans ved bautaen over de falne i andre verdenskrig.

8. mai markering i Eiker preget av krigen i Ukraina

(Oppdatert 09.05.23 kl. 13.00) Krigen som Russland fører i Ukraina har preget store deler av dagens 8. mai feiring og dannet et mørkt bakteppe på en dag som bare skulle minnes med glede. 8. mai er frigjøringsdagen etter fem år med okkupasjon, men også en dag hvor veteraner fra utenlandsoperasjoner skal hedres for sin innsats.
Annonse

I Eiker-bygdene startet markeringen av dagen ved Nedre Eiker kirke hvor det ble lagt ned blomster ved bautaen over de falne. Deretter går turen til Mjøndalen stasjon hvor det står et minnesmerke etter de falne i den såkalte Ryekoll-aksjonen.

I Øvre Eiker var det minnemarkering ved bautaen utenfor Haug kirke på ettermiddagen og her hadde flere møtt opp for å få med seg talen til ordfører Knut Kvale og ikke minst forfatter Odd Myklebust. Han står bak blant annet boka om Eiker i krig.

Annonse

Det er Norske veteraner fra utenlandske operasjoner i Eiker (NVIO Eiker) som står som arrangør hvert år og som før var det Ronny Steen som hadde regien. Han leste også opp alle navnene over falne med tilknytning til Eiker-bygdene. Opplesingen ble avsluttet med ett minutts stillhet.

Ronny Steen leder an og har regien ved minnemarkeringen utenfor Haug kirke.

Først ut av talerne var ordfører Knut Kvale. Han minnet om alle de som ga sitt liv for at vi kan stå her i dag med et liv med demokrati og frihet.

– Mange av oss trodde at krig var et tilbakelagt stadium, men sånn er det ikke. Det er derfor på en sånn dag grunn til å minne om betydningen av forsvaret som forebygging. Dessverre har historien vist oss at synet på forsvarsbudsjettet går opp og ned med skiftende tider og vi har levd lenge nå med en nedprioritering av budsjettene fra 90-tallet, sa Kvale.

Han sammenlignet budsjettet i dag målt opp mot brutto nasjonalprodukt (BNP) for 60 år siden og slo fast at vi bruker forholdvis mye mindre på forsvaret i dag.

Ordfører Knut Kvale holdt tale og la ned krans.

Kvale kom også inn på Russlands krigføring og hva Putin kunne finne på dersom han taper terreng i Ukraina. Han fryktet at Putin kanskje ville trekke «sitt siste kort».

Kvale avsluttet sin tale med å legge ned en krans ved bautaen over de falne i Øvre Eiker.

Villig til å ofre alt
Odd Myklebust er forfatteren bak boka Eiker i krig. Han beskrev motstandskampen på Eiker som det rene slaget. På grunn av eikværingenes motstandskraft og vilje var dette et område som aldri helt kom under tyskernes kontroll. De brukte utrolig mye mannskaper og ressurser på å kue innbyggerne, men greide aldri helt å ødelegge motstanden.

Forfatter med stor interesse for andre verdenskrig, Odd Myklebust.

Også Myklebust hedret veteranene fra de ulike fredsbevarende operasjonene vi har deltatt i etter andre verdenskrig. – De var villig til å ofre alt i kampen for økt sikkerhet og stabilitet i mange land, sa han.

Han viste også til Russlands invasjon av Ukraina 24. februar i fjor og sa at vi fikk en brutal påminnelse om hvor viktig motstandskampen er. Han kalte Russlands angrep for et aggressivt blodbad, men også et angrep på demokratiet og kjerneverdiene til den frie verden.

Myklebust tok også for seg Forsvarskommisjonens anbefalinger sett opp mot signalene om at verden var blitt et farligere sted takket være Russlands aggresjon og krigføring.

– Ukrainas krig er vår krig. La oss aldri ta freden for gitt, sa han.

Se bilder fra byvandringen med Odd Myklebust i bunnen av denne saken.

Øvre Eiker Musikkorps under ledelse av Petter Anthon Næss.

Korsang og korpsmusikk
Er det noe som hører til tradisjonene på en dag som dette er det korsang og korpsmusikk. Hokksund og Vestfossen Mannskor hadde samlet kreftene og sammen med Øvre Eiker Musikkorps ledet de an i «Ja, vil elsker».

Mannskaper fra Buskerud og Telemark HV-distrikt, samt Oslo og Akershus HV-distrikt var æresvakter ved bautaen.

Hokksund og Vestfossen Mannskor hadde samlet kreftene og stilte opp som ett kor i anledning dagen.

Samling på Arbeidern
Etter at taler og sang var unnagjort ved bautaen, dro de fleste til Arbeidern hvor det var kake, kaffe og underholdning. Nok en gang var Hokksund mannskor i sving i tillegg til et kulturelt innslag fra kommunens kulturskole.

NVIO-veteran Per Morten Bjørnstad fortalte om hjelpen de som organisasjon har gitt til Ukraina og som de fortsatt vil jobbe for. Ronny Steen informerte om NVIO Eiker og hva de kunne bidra med for de mange veteranene fra området.

Fra bekransningen utenfor Haug kirke.
Det var godt med folk som hadde møtt opp for å få med seg både taler og sang.
Hokksund Mannskor underhold under ledelse av Trond Lien.
Arbeidern var så godt som full og her gikk praten livlig over kaffe og kake.
Ronny Steen (t.v.) og Per Morten Bjørnstad fortalte om innsatsen til veteranforeningen og om hjelpen til Ukraina spesielt. Derav flagget med alle underskriftene på.
Det var utrolig mange med på vandringen, tipper mellom 50 og 60 i alle aldre. En kjempespennende tur der vi først stoppet ved den gamle banken, deretter ved Alert Hornsalt barndomshjem før vi gikk til Vestre Brugate der Myklebust fortalte om hendelsen der Hornsalt nærmeste medarbeider, Finn Reidar Andersen, ble skutt. Så fortsatte vi til plassen foran Sanden Hotell der vi fikk høre om Olav Sanden, og så endte vi opp på Arbeideren. Turen ble avsluttet der den begynte – utenfor biblioteket – med en oppsummering, forteller Ingrid Marie Liodden som har tatt disse bildene for oss.

Utenfor butikken i Vestre Brugate, der Andersen ble drept.
Utenfor Ahlert Horns barndomshjem i sentrum. Bygget skal nå rives.
Odd Myklebust orienterte om turen på trappen til biblioteket.Del:
Annonse