26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leserbrevforfatter Magnus Weggesrud (SP).

Økt pendlerfradrag betyr noe for folk

MENINGER: Øvre Eiker Høyres leder, Emil A. Bellen Nordahl, fremlegger i et svarinnlegg til meg gode ambisjoner for samfunnet som vi i Senterpartiet deler. Skal vi nå klimamålene, må flere parkere bilen og heller ta bussen og/eller toget. Derfor er det også positivt at kollektivselskapet her i området, Brakar, nå er tilbake på samme nivå som før pandemien i antall reisende.
Annonse

Senterpartiet vil derfor også styrke kollektilbudet i distriktene, som for eksempel til Ormåsen og Skotselv her i Øvre Eiker. Samtidig kommer vi ikke utenom at mange fortsatt vil ha behov for bilen i sin hverdag. Derfor må vi fortsatt ha et godt parkeringstilbud i tilknytning til togstasjonene i Øvre Eiker.

Dette er dog ingen motsetning mot å få et godt skattefradrag for å pendle. Det skal være mulig å bo i Hokksund og jobbe i Oslo uten å måtte betale skjorta for å komme seg på jobb. Derfor har Senterpartiet i regjering styrket pendlerfradraget betraktelig i forhold til forrige regjering.

Annonse

Hvis Høyre nå er uenig i dette, så håper jeg de kan si dette tydelig. Det at pendlere Hokksund – Oslo nå kan få 7.606 kroner i fradrag i året – 2.761 mer enn da Høyre styrte, betyr noe for folk når vi vet at det koster over 20.000 kroner for en årsbillett.

Senterpartiet er en varm forkjemper for to tog i timen mellom Oslo og Kongsberg. Det vil komme mange folk til gode. Jernbanedirektoratet har i sine anbefalinger til ny Nasjonal Transportplan (NTP) anbefalt at dobbeltspor mellom Drammen og Hokksund bør skrinlegges.

Dermed ser det nok mørkt ut for en slik løsning nå. Men kan det finnes andre løsninger? For eksempel ved å bygge krysningsspor for å få flere avganger? Eller ved å dra enda flere av togene i dag som stopper i Hokksund opp til Kongsberg? For Senterpartiet er det samtidig viktig å fortsatt sikre fortsatt stopp på Steinberg, Vestfossen og Darbu.

I dag må mange av våre innbyggere som pendler inn mot Oslo og Akershus forholde seg til flere kollektivselskap, og derav flere billettløsninger. Nå er heldigvis en løsning på dette straks klar. Sømløs billettering mellom kollektivselskap Akershus, Buskerud, Østfold og Oslo skal være på plass for reisende med buss i løpet av sommeren, og for tog fra nyttår, hvis alt går etter planen. Dette vil også bidra til å gjøre det enklere å benytte kollektivtransport.

Vi i Senterpartiet er løsningsorienterte og Nordahl og Høyres ambisjoner viser at vi har mye vi kan snakkes om fremover.

Magnus Weggesrud
Fylkesordførerkandidat
Senterpartiet

Del:
Annonse