23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Viken er historie fra 1. januar neste år og Buskerud skal gjenoppstå fra de døde. (Illustrasjon: Solveig Lysaker)

Regjeringa tar regningen for oppdeling av Viken

Torsdag ettermiddag fikk Viken fylkeskommune svar på sin søknad om å få dekket kostnadene ved deling av Viken og gjenoppbygging av Buskerud.
Annonse

Senterpartiets fylkesordførerkandidat i Buskerud, Magnus Weggesrud, er storfornøyd med svaret fra kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (SP).

Viken fylkeskommune søkte før jul om 377 millioner kroner for oppdelingen av Viken. Hele denne summen har nå regjeringa innvilget.

Annonse

– Det var ikke overraskende, men det er allikevel gledelig å få bekreftelsen. Dette er sjølsagt mye penger vi gjerne skulle brukt på andre ting, men vi mener helt oppriktig at dette vil gi bedre og nærere tjenester til innbyggerne og sterkere folkestyre. Viken var skapt for å sentralisere makt, tjenester og folk, sier Magnus Weggesrud.

Da Buskerud ble tvangssammenslått med Akershus og Østfold dekket Høyre-regjeringa kun 35 av 325 millioner. Resten måtte fylkene dekke sjøl av egen lomme, på noe de eller folk ikke ville ha.

– Senterpartiet rydder nå opp i rotet og stiller opp på en helt annen måte enn den forrige regjeringa, sier han.

Regjeringa la i dag også frem et nytt inntektssystem for fylkeskommunene. Her kommer også Buskerud svært positiv ut med 58 millioner mer enn det dagens inntektssystem ville gitt Buskerud, ifølge Weggesrud.

– Summen av dette og penger for delingskostnader gir Buskerud en svært god start når fylket gjenoppstår 01.01.2024, sier Weggesrud.

Del:
Annonse