29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fra 2012 til 2022 er 42 mennesker drept og 223 alvorlig skadet i trafikken i forbindelse med utfartshelgene Kristi himmelfart og pinse. (Foto: Knut Opeide, SVV)

Stor utfart: Hold køen – kun sekunder å spare på forkjøringer

Kristi Himmelfart og pinse står for døren, og hundretusener av nordmenn setter seg i bilene og drar på ferie. Mange skal fort frem, tråkker på gassen og kjører forbi bilen foran. Men vet du egentlig hvor lite du sparer, og hvor mye større fare du utsetter familien og andre for?
Annonse

Over fartsgrensen er farligere enn du tror. Fra 2012 til 2022 er 42 mennesker drept og 223 alvorlig skadet i trafikken i forbindelse med utfartshelgene Kristi himmelfart og pinse. Flere av ulykkene er forårsaket av risikofylte forbikjøringer.

– Kanskje tenker du at å kjøre i 110 i stedet for 90 er «innafor». Men det dobler risikoen for at du eller medtrafikanter havner i en ulykke der noen blir skadet, sier Nils Karbø, divisjonsdirektør i Statens vegvesen.

Annonse

På en strekning som mange kjører – fra Oslo til Valdres – med en gjennomsnittsfart på 70 km/t og med 20 forbikjøringer i 100 km/t, sparer du 90 sekunder. Med andre ord er det svært lite å spare på en tre timers tur.

Mange dødsulykker om sommeren
Om et par uker starter årets feriesesong på veiene. Det var mange som døde i trafikken i fjor sommer. I månedene mai til og med august i 2022 var det 67 drepte, mot 30 året før.

– Fjorårets ulykker er ikke ferdig analysert, sier Karbø, men vi vet at halvparten av ulykkene skyldes fart, rus eller uoppmerksomhet. Derfor vil vi oppfordre alle sjåfører til holde fartsgrensen, være edru og holde oppmerksomheten på veien.

Følg med i trafikken – før du setter deg bak rattet
Nils Karbø anbefaler også å planlegge turen på www.vegvesen.no/trafikk før avreise.

– La noen andre enn sjåføren sjekke etter oppdateringer, eller stopp på egnet sted slik at du unngår farlige situasjoner, understreker han, og med appen «Vegvesen trafikk» kan du få trafikkmeldinger for det området du ønsker rett i lomma, sier han.

Del:
Annonse