27. september 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

FATTIGDOMMEN TAR IKKE FERIE: Her fra Frelsesarmeens matutdeling. (Foto: Frelsesarmeen)

Undersøkelse: Flere fra Oslo og Viken sliter økonomisk

Seks av ti fra Oslo og Viken sier de har fått forverret økonomi det siste halve året. Det viser en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Frelsesarmeen. Hver tredje person fra fylkene har følt på indre uro og nervøsitet knyttet til sin økonomi.
Annonse

– Vi har den siste tiden gjennomført en rekke undersøkelser som viser at flertallet i befolkningen har fått det verre økonomisk. Nå ville vi også undersøke hvordan dette påvirker helsen til folk. Det er trist å se hva den økonomiske situasjonen gjør med folk i en tid på året som burde være knyttet til ferie, glede og samhold. Nå må flere kutte i planene, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad.

Totalt svarer 32 prosent av de spurte fra Oslo og Viken at dette skjer av og til, ganske ofte og svært ofte.

Annonse

Søvnløse
Nesten hver femte person (18 prosent) fra Oslo og Viken svarer at de har slitt med søvnløshet på grunn av sin nåværende økonomiske situasjon.

– Vi i Frelsesarmeen møter daglig mennesker som er i en fortvilet situasjon og spør oss om hjelp til alt fra mat til ferieaktiviteter til barna. Flere barnefamilier kommer nå til oss for første gang og fattigdommen tar dessverre ikke ferie, sier Elin Herikstad.

Fattigdommen tar ikke ferie
59 prosent fra Oslo og Viken svarer at deres økonomi har blitt forverret det siste halve året. Frelsesarmeen har også spurt hvordan dette rammer folks ferieplaner.

1 av 5 i Norge med en husholdningsinntekt under 600.000 kroner svarer at de reduserer sommerkos, som for eksempel is til barna. Åtte prosent i samme gruppe dropper alle reiseplaner i sommer på grunn av økonomien.

Samtidig viser undersøkelsen at folk uavhengig av inntekt ikke velger å kutte eller redusere aktiviteter knyttet til barn i stor grad. Det være seg idrettsturneringer eller fornøyelsesparker. Her har også Frelsesarmeen et tilbud til de som ikke har råd eller av andre grunner ikke får dratt på ferie.

– Vi vet at barn som lever i lavinntektsfamilier kan slite med alvorlig kronisk stress, utenforskap og mobbing. Det er et pusterom fra hverdagen viktig, sier Herikstad.

Datainnsamlingen ble gjennomført mellom 10. og 18. mai med et landsrepresentativt utvalg. Antall respondenter var 1.280 mellom 18 og 88 år. 401 av disse er fra Oslo og Viken.

Del: