17. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hvor raskt et dyr blir solbrent varierer blant annet etter hvor mye pels dyret har, sier veterinær i Celine Løstegård. (Foto: Ihne Pedersen)

Katter og hunder kan også trenge solkrem

Solen steker, og vi er kanskje flinke til å smøre både oss selv og barna. Men visste du at akkurat som mennesker, kan også dyrene bli brent av solen?
Annonse

– Solbrent hud kan være både smertefullt og skadelig, for både hunder og katter, sier veterinær i Dyrevernalliansen, Céline Løstegård.

Smør utsatte områder
Céline Løstegård forteller at det er spesielt dyr med lite pels, rosa hud, og hvite hunder som er spesielt utsatt for solskader.

Annonse

– Vi anbefaler derfor at du husker å smøre hunden eller katten din på utsatte steder hvis du vet at dyret skal oppholde seg ute i solen, sier Céline.

Det finnes egne solkremer til hunder og katter, men du kan også bruke vanlig nøytral solkrem så lenge den er uten parfyme. Et godt valg er solkrem til barn med minimum solfaktor 30. Husk å forsikre deg om at solkremen du bruker ikke er testet på dyr.

– Pass på at dyret ikke slikker seg på de påsmurte områdene de første 15 minuttene. Og vær ekstra oppmerksom på områder som ører, snute, og huden på magen, og ellers andre områder med tynn pels og tynn hud, sier Céline.

Bruk solkrem som ikke er testet på dyr
Dyretesting av kosmetikk er forbudt i Norge og EU. Men dessverre blir kosmetikk og solkrem fortsatt testet på dyr i andre deler av verden, og produkter fra disse selskapene blir solgt her i Norge.

Så selv om solkremen skal brukes på dyr, anbefaler Dyrevernalliansen alltid å bruke solkrem som ikke har blitt testet på forsøksdyr. For å være sikker på at solkremen du kjøper er fremstilt uten dyretesting, kan du sjekke merket i appen «Dyrevennlig?». Produkter merket med rødt bør du unngå.

Eksempler på solkrem til barn som er fri for dyretesting:
• Derma Sun Kids
• Änglamark
• Cosmica
• Forever Living

Eksempler på merker på rød liste som bør unngås:
• Biotherm
• Nivea
• La Roche-Posay (L’Oreal)
• Eucerin

Del:
Annonse