23. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

If advarer mot å reise uten gyldig forsikring. I verste fall kan du ende opp som gjeldsslave. (Foto: If)

Uten reiseforsikring: Risikerer millionsmell i utlandet

En fersk undersøkelse viser at mange tegner reiseforsikring for sent, og at hele 1 av 20 satser på å klare seg uten. Urovekkende, mener Nordens største forsikringsselskap.
Annonse

I en ny landsrepresentativ undersøkelse, som analysebyrået YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If, kommer det frem at mange nordmenn løper stor risiko på utenlandsferier i sommer.

– Mer enn 1 av 20 av de spurte i den ferske undersøkelsen sier at de satser på å klare seg uten reiseforsikring i sommerferien. Da har vi dessverre ikke anledning til å hjelpe når noe skjer, og den reisende kan få en økonomisk baksmell vi ikke unner noen, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring.

Annonse

– Inflasjonen, i kombinasjon med den svake norske krona, har gjort det langt mer kostbart å gå til lege, eller å få behandling på et sykehus. Skulle du bli alvorlig syk kan du bli sittende igjen med regninger i millionklassen. Så det å gamble på at du klarer seg uten reiseforsikring er noe vi fraråder på det sterkeste, legger han til.

– Ha et aktivt forhold til forsikringene dine
Selv om mer enn 7 av 10 av respondentene oppgir at de har en gyldig forsikring, er det overraskende mange (4 prosent) som faktisk ikke vet om de har dette eller ikke.

– Vi skal være der for kundene, både før, under og etter en hendelse. Derfor ønsker vi at terskelen for å kontakte oss skal være lav. Da kan vi nøste opp i løse tråder, og ta en gjennomgang for å påse at kunden er riktig forsikret. Altså verken over- eller underforsikret, sier Handeland.

Dette bør gjøres i god tid – og i riktig rekkefølge.
– Snaut 1 av 10 sier de ikke har gyldig reiseforsikring, men at de skal sjekke dette før de reiser. Det er vel og bra. Men for å få dekket avbestillingsutgifter før avreise, ved eksempelvis sykdom, skade eller dødsfall i familien, må forsikringen være gyldig før du betaler for reisen. Det høres kjedelig ut, men det lønner seg å ha et aktivt forhold til forsikringene sine, sier Handeland.

Ni prosent av de spurte oppgir at de har reiseforsikring gjennom kredittkortet de har betalt reisen med. Disse forsikringene kan være mangelfulle, ifølge reiseeksperten.

– Ofte er det slik at vi har en reiseforsikring inkludert hvis vi betaler mer enn halvparten av reisekostnadene med kredittkortet. Disse har som regel dårligere dekninger enn helårs reiseforsikringer, og lavere erstatningssummer ved flere typer hendelser, så det kan være greit å gjøre litt research, sier Andreas Handeland.

Fakta: Store aldersforskjeller
I aldersgruppen fra 60 og oppover svarer hele 82 prosent at de har gyldig reiseforsikring, og kun én prosent av de spurte sier at de ikke vet om de har en. I motsatt ende av skalaen, i aldersgruppen mellom 18-29 år, er det kun halvparten som oppgir at de har forsikring. 14 prosent sier at de ikke vet, og 15 prosent skal sjekke dette før avreise.

Del:
Annonse