20. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Strykprosenten i Buskerud ligger på hele 44 prosent når det gjelder teoriprøven for klasse B, mens 80 prosent greier oppkjøringen. (Illustrasjon)

Nesten halvparten stryker på teoriprøven i Buskerud

Mens 80 prosent av de som kjører opp til sertifikat i Buskerud består den praktiske prøven, er det hele 44 prosent som stryker på teoriprøven for klasse B. Buskerud ligger dermed på landsgjennomsnittet.
Annonse

Det er med andre ord mange som må gjøre et nytt forsøk på å skaffe seg «lappen» for klasse B i løpet sommer og høst. Disse tallene gjelder for juni måned.

Andelen som velger å kjøre opp med automatgir er i Buskerud på 48 prosent, mens det for landet under ett er 51 prosent. Den store andelen automatgir skyldes i hovedsak elbilene.

Annonse

Det er stor etterspørsel etter praktiske prøver, det er økt ventetid på oppkjøring i alle førerkortklasser i sommer.

Resultater fra første halvår 2023
I første halvår i 2023 er det gjennomført 76.039 oppkjøringer og 107.731 teoriprøver. 78 prosent av kandidatene besto oppkjøringen og 58 prosent teoriprøven. På samme tid i fjor ble det gjennomført 79.364 oppkjøringer og 105.739 teoriprøver. 79 prosent besto oppkjøringen og 62 prosent besto teoriprøven i første halvår i fjor.

– I årets første fire måneder var det lavere etterspørsel etter oppkjøringstimer enn på samme tid i fjor, men dette har endret seg fram mot sommeren. I juni 2023 er det for eksempel gjennomført ett tusen flere oppkjøringer enn på samme tid i 2022, sier avdelingsdirektør Heidi-Kristin Herbst i trafikantavdelingen i Statens vegvesen.

– Det er gjennomført 2.000 flere teoriprøver i første halvår 2023 enn på samme tid i fjor. Bare i juni i år er det gjennomført 700 flere teoriprøver enn i juni i 2022, sier fungerende leder i brukertjenester, seksjonssjef Bente Karin Trana.

Økende antall oppkjøringer med automatgir
– Andel førerprøvekandidater som gjennomfører oppkjøring i kjøretøy med automatgir har på landsbasis økt fra 50 prosent i første halvår 2022 til 56 prosent på samme tid i år. Ser vi på tallene fem år tilbake i tid var det i første halvår 2018 en andel på 15 prosent. Den store forskjellen mener vi å kunne koble til det økte el-bilsalget de siste årene. Oslo er på topp i denne sammenheng med en andel på 75 prosent av alle førerprøver i juni. Fem år tilbake i tid hadde de en andel på 28 prosent, sier Heidi-Kristin Herbst.

24 prosent av alle biler i Norge i 2023 er el-biler.

Strenge krav til kompetanse
– Statens vegvesen gjennomfører oppkjøring og teoriprøver for å sikre at alle som skal ut og kjøre på veiene våre har den nødvendige kompetansen som kreves. Dette er et viktig element i vårt kontinuerlige arbeid mot null drepte og hardt skadde på norske veier, sier Herbst.

Del:
Annonse