25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

I dag og i morgen er det sendt ut gult varsel for lyn mange steder. Da gjelder det å ta visse forhåndsregler. (Foto: Paalwa)

Gult farevarsel mange steder: Dette bør du gjøre når det lyner

Mandag og tirsdag har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel om lyn i store deler av Sør-Norge. Da kan det være lurt å ta visse forhåndsregler for å unngå skade både på deg selv om det du eier.
Annonse

Varselet gjelder for Oslo, Viken, Rogaland, Hordaland, Agder og Vestfold og Telemark. I deler av Vestland, Rogaland og Agder er det også meldt om styrtregn i samme tidsrom.

– Hvert år gjør lynet skader for millioner av kroner og det er viktig at folk tar vare på tingene sine når det smeller. Det er fortsatt det gamle, gode rådet om å trekke ut støpselet i veggen som gjelder for å beskytte elektriske ting som TV, PC og ladere, sier fungerende kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Marius Solberg Anfinsen.

Annonse

Tall fra Frendeundersøkelsen som Norstat har gjennomført viser at bare 3 av 10 nordmenn beskytter tingene sine når det lyner.

I 2022 ble det registrert 182.690 lynnedslag i Norge, viser tall fra Meteorologisk institutt.

TIPS: Dette gjør du når du lyner

• Trekk ut kontakten. Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.

• Bruk ekstern lader og datatrafikk. Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.

• Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet. Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.

• Dropp paraply og fiskestang. Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.

• Det er tryggere i bilen enn ute. Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.

• Ikke bad når det lyner. Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.

• Bruk mobiltelefon. Du kan fint bruke mobiltelefon som ikke står til lading om det lyner, men ikke bruk fasttelefon.

Kilde: Frende Forsikring

Varselet for lyn og regn gjelder fra 16.00 i dag og varer til 07.00 tirsdag morgen. Det kan lokalt komme mye nedbør sammen med lyn og torden, melder Meteorologisk Institutt.
Del:
Annonse