21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dyre elsykler er blitt tyvenes favoritt de siste månedene og erstatningsutbetalingene skyter i været. (Foto: Shutterstock)

Dramatisk økning av sykkeltyverier – nå er det dyre elsykler som stjeles

Tryg Forsikring opplever en kraftig økning i tyverier av elektriske sykler. Nå er 7 av 10 sykkeltyverier en elsykkel. – Siden mai har det vært en dramatisk økning, og tyveriene virker organiserte, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.
Annonse

I fjor utgjorde elsykler kun 20 prosent av sykkeltyveriene hos Tryg, og snittverdien for alle sykkeltyverier var vel 10.000 kroner.

– Verdien av elsykler er langt høyere enn vanlige sykler, som regel fra 20.000 kroner og oppover. Når de er like enkle å stjele som vanlige sykler blir det fristende for kriminelle. Den dyreste som ble stjålet forrige uke kostet nær 50.000 kroner alene. Mange av tyveriene bærer preg av å være organiserte, hvor bander stjeler elsykler for videresalg, enten i Norge eller i utlandet. Det er heller ikke vanskelig å få tak i ladeutstyr til en stjålet elsykkel, sier Brandeggen.

Annonse

Vil ha nasjonalt offentlig sykkelregister
I fjor registrerte forsikringsbransjen 14.853 sykkeltyverier som samlet kostet mer enn alle biltyveriene samme år, 155 millioner vs 122 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– Når tyvene nå går etter dyrere elsykler vil snittkostnadene ved erstatning også øke. Dette har vi fryktet en god stund, og Tryg ønsker et nasjonalt offentlig sykkelregister for å komme sykkeltyvene til livs. Det er ikke noe obligatorisk, sentralt sykkelregister i Norge, og det gjør det mye enklere for vinningskriminelle å videreselge stjålne sykler, sier han.

Har du en verdifull sykkel eller elsykkel anbefaler Tryg å investere i en GPS/GSM-basert tracker fra Bikefinder eller lignende, for å kunne spore en stjålet sykkel.

– Lås elsykkelen med minst én godkjent lås, gjerne to, og vær kritisk til hvor du parkerer på dagtid. La den heller ikke stå ute om natten. Det beste er å skru av setet når sykkelen er parkert. Da er den langt mindre attraktiv for tyver, sier Brandeggen som også anbefaler å registrere elsykkelen i et FG-godkjent sykkelregister som gir lavere egenandel dersom den blir stjålet.

Del:
Annonse