22. september 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Oppdateringer på sosiale medier er det nye postkortet. Passer du på tilgangsnivåene dine, bør du ikke bekymre deg for tyver, ifølge If. (Foto: If)

If: Unødvendig å skjule ferien på sosiale medier

Kriminelle som saumfarer sosiale medier på jakt etter steder å gjøre innbrudd er en myte. Det hevder forsikringsselskapet If. Men det er likevel en stor økning i antall tyverier fra boliger.
Annonse

I fjor ble det meldt inn 31.657 innbrudd og tyverier fra privatboliger her i landet til forsikringsselskapene. Det er 33 prosent flere enn året før. Det viser skadestatistikken til bransjeorganisasjonen Finans Norge.

I første kvartal i år er 5.836 innbrudd og tyverier meldt inn på innboforsikringen. Økningen fra samme periode i fjor er på 15,7 prosent.

Annonse

– Folk som tror innbruddstyvene sitter og saumfarer Facebook, Instragram og Snapchat nå i sommerferien, kan ta det rolig. Vi har aldri fått inn innbrudd til oss hvor det har vært mistanke om at sosiale medier har vært overvåket i forkant, sier Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Tujahekk er tyvenes ønskedrøm
– Jeg kjenner heller ikke til andre tilfeller hvor vinningskriminelle har sjekket SoMe-kontoene først for å finne ut om noen er hjemme eller ikke. For ti-tolv år siden må jeg innrømme at vi som forsikringsselskap var ute og advarte mot å poste feriebilder på Facebook. Det gjør vi ikke lenger. Tyvene jobber på andre måter når de finner fram til boliger hvor de ønsker å bryte seg inn, sier Clementz.

– Én av ønskedrømmene deres er hus med høye tujahekker rundt, for der kan de nærmest jobbe uforstyrret. Begrenset innsyn er en ønskedrøm for innbruddstyvene, sier han.

Lurt å ikke la alle se
Inntrykket til If er at folk flest er flinke til å styre tilgangsnivåene på sine sosiale medier. Bevisstheten om hvem som får se hva er blitt betraktelig høyere de siste årene, mener forsikringsselskapet.

– Har du en hyggelig ferie, del den gjerne med dine SoMe-venner. Sosiale medier er jo det nye postkortet. Oppdateringene dine kommer frem der og da, ikke to uker etter at du er hjemme igjen fra sommerferien, sier kommunikasjonssjefen i If.

Pass på mistenkelig oppførsel
If mener at det lureste du kan gjøre for å unngå innbrudd, er å være en god nabo:

– Hjelp hverandre med å ta inn posten, og legg gjerne litt søppel i naboens søppelkasse hvis vedkommende er borte. Og så er det smart å følge med litt ekstra i nabolaget: Meld fra til politiet hvis du oppdager personer eller biler du mistenker kan være ute på rekognosering for å finne mulige steder å gjøre innbrudd. Ikke prøv å konfrontere personene selv, sier Clementz.

Har du alarm, bør du tenke på at du har sensorer også i andre etasje. Det har vært flere innbruddsraid opp gjennom årene hvor tyver har kommet inn i boligen via stige, opplyser If.

Del: