25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Robotgressglippere som står koblet til ladestasjonen sin er utsatt for skader når det lyner og tordner. (Foto: If)

Lyn har ødelagt en rekke robotgressklippere i sommer

De siste ukene har uvanlig mange robotgressklippere blitt skadet av lynnedslag, opplyser forsikringsselskapet If. Selv om du er dekket av forsikringen er det enkelt å unngå havari av disse ofte meget kostbare maskinene.
Annonse

I sommer har If fått inn flere titalls skademeldinger om robotgressklippere som har blitt rammet av plutselige spenningsøkninger i strømnettet. Hvis det slår ned ett sted, kan sterk strøm fra et lynnedslag følge kabler og ledninger i strømnettet over store avstander.

– Det ser ut som elektronikken i robotgressklippere og ladestasjonene er spesielt utsatt når det lyner, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Annonse

Det er særlig fra Østlandet forsikringsselskapet har fått inn meldinger om ødelagte selvgående gressklippere, men robotklippere er også ødelagt andre steder.

– For å unngå skader, er det enkleste å dra ut støpselet fra stikkontakten. Spenningen som kan forplante seg i el-nettet over ganske lange avstander skaper spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner. Slike skader er dekket på innboforsikringen, sier han.

Robotgressklippere, selv om de står ute, er dekket på innboforsikring.

– Husk også på at bredbåndsroutere, kabel-TV-modemer og annen finelektronikk er utsatt. Her bør du også dra ut støpslene, sier Clementz.

Siden 2010 har det vært påbudt med montering av overspenningsvern i alle nye boliger og ved større renoveringer av det elektriske anlegget hjemme. Et såkalt grovvern i sikringsboksen er den beste beskyttelsen mot store spenningsendringer når det lyner og tordner. If oppfordrer til ettermontering.

Del:
Annonse