23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Idyll på stranden er håpet og ønskedrømmen, men det viser seg dessverre ikke alltid å være tilfelle. (Illustrasjon)

Ikke bare idyll på sommerferien: Dette hisser oss opp på ferie

Fire av fem av oss irriterer seg over smått og stort på ferie. For sommerferien er langt fra bare fred og idyll.
Annonse

– At nordmenn går oppå hverandre i ferien og at parforhold går i oppløsning når vi kommer hjem må være en myte. Partneren vår er det vi irriterer oss minst over. Til og med egne barn er verre, sier Marius Solberg Anfinsen, fungerende kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Her er lista:

Annonse

Irritasjonstoppen:

1. Skitne hotellrom  
2. Veggedyr og kakerlakker 
3. Forsinkelser 
4. Andre nordmenns oppførsel på ferie  
5. Folk som sparker i setet på flyet  
6. Mygg  
7. Fyll  
8. Manglende internett 
9. Andres barn  
10. At reisefølget bruker mobilen for mye  
11. Kø for å hente ut leiebil  
12. Egne barn  
13. Partneren 

(Kilde: Frendeundersøkelsen, utført av Norstat) 

Skrekk-kombinasjonen
Toppen av lista viser hva marerittet er for nordmenn på tur.

– At du kommer til et skittent hotellrom, godt forsinket etter at irriterende medpassasjerer har plaget deg på flyet. Så finner du veggedyr på madrassen eller kakerlakker i hjørnet når du endelig er fremme, sier Anfinsen.

Den uhøytidelige landsrepresentative undersøkelsen som Norstat har utført for Frende Forsikring viser at det er en rekke uforutsette ting som skjer rett som det er, som kan vippe oss av pinnen.

– Vi har bare lyst til å ha fri. Oppleve noe kjekt. Koble av. Spise god mat. Kanskje har vi gledet oss til dette siden før pandemien og i år har mange spart ekstra godt for å i det hele tatt ha råd til å reise. Da er det en skikkelig nedtur når ting ikke blir som du hadde sett for deg, sier han.

Ferien koster skjorta i år
Frendeundersøkelsen viser at over halvparten av oss har gjort endringer i sommerplanene på grunn av prisøkningene det siste året. En elendig kronekurs gjør også at mange har tatt grep for å håndtere kostnadene til ferien.

– Men 44 prosent sier at de kjører på som planlagt. Når ferien koster skjorta i utgangspunktet orker du ikke mye motgang i form av forsinkelser, kanselleringer, skitne rom eller andre irritasjonsmomenter, sier Marius Solberg Anfinsen.

Én av fem irriterer seg ikke over noe
22 prosent sier at de ikke irriterer seg over noe.

– Det må jo være deilig og en god oppskrift på å komme uthvilt tilbake til hverdagen. Mange har mye å lære av å akseptere det du ikke får gjort noe med, meg selv inkludert. At nettet kan forsvinne, at flyet er forsinket eller at myggen stikker innom og hilser på. Det er enormt irriterende, men ikke verdt å ødelegge feriedagen på, sier Anfinsen i Frende.

Hotellrom som ikke er skikkelig rengjort og ryddet fra forrige gjest irriterer nordmenn på ferie.
(Foto: Unsplash)
Del:
Annonse