23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dersom du er lenge borte fra hjemmet ditt, bør du alltid sjekke om du har batterier som fungerer i røykvarslerne når du kommer hjem. (Foto: If)

If: Derfor bør du sjekke røykvarslerne etter ferien

Denne helgen vender hundretusener av nordmenn hjem etter ferie for å starte opp igjen med jobb og senere skole. Mens du var på ferie kan det hende at røykvarsleren din sluttet å virke og verken du eller naboen hørte de siste pipene den ga fra seg.
Annonse

Forsikringsselskapet If kommer nå med en liten påminnelse ettersom mange av os har vært borte fra hjemmet en tid. Da kan røykvarslerne slutte å virke uten at vi merker det.

Batterier kan slutte å fungere i ferietiden, og varselsignalene kan ta slutt fordi folk har vært borte i flere uker, påpeker forsikringsselskapet.

Annonse

–I utgangspunktet varer varslene om behov for batteribytte lenge. Men for å være på den sikre siden bør du likevel alltid bruke testknappen på røykvarslerne når du et par-tre uker borte fra hjemmet, sier Sigmund Clementz i If.

Han er redd mange lever under falsk trygghet, og tror at røykvarsleren eller røykvarslerne i boligen er i sin skjønneste orden.

Clementz mener det er for sjelden å teste røykvarslerne bare 1. desember.

– Gjør det til en vane å teste dem jevnlig, for eksempel én gang i kvartalet, sier han.

– Sørg for å ha minst én røykvarsler i hver etasje. Det er minstekravet fra myndighetene. Husk å bytte batterier og gjør tester jevnlig. I tillegg anbefaler vi i If å ha røykvarsler på alle soverom. Varslerne bør være trådløst seriekoblet: Piper én, piper alle. De bør være optiske, for de optiske oppdager ulmebranner tidlig, sier kommunikasjonssjefen i If.

Del:
Annonse