24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Gjermund Christiansen (t.v.) får her beskjed av Thomas Benediktsen og Martin Kristoffersen (t.h.) fra Røde Kors om å evakuere boligen.

Gamle-Hokksund evakuert – politiet ber folk holde seg unna

I kveld har det foregått en storstilt evakuering av Gamle-Hokksund for dem som bor langs Dynge og ned mot elva. Ikke alle var like fornøyd med å måtte forlate hjemmene sine, men tok det hele med fatning.
Annonse

Det er forholdsvis stor høydeforskjell på boligene som ligger nederst ved elva og de som ligger litt lenger opp. Det var derfor ikke alle som hadde forståelse for beskjeden som Røde Kors kom med i kveld. Men henstillingen om å komme seg unna ble respektert.

Bakgrunnen for evakueringen er usikkerhet rundt demningen i Hellefossen og om den tåler de enorme vannmassene som nå presser seg nedover.

Annonse

I morgentimene i dag oppstod det dramatikk ved kraftverket ettersom et strømbrudd førte til at to av aggregatene stoppet opp, og vannet ikke fikk gått gjennom kraftverket. Dette førte til en brå stigning i vannstanden oppstrøms Hellefossen.

Mange skuelystne langs Dynge i kveld og en lang rekke med biler som gjorde det vanskelig for de som trengte å komme seg ut og for politi og brannvesen.

Folkevandring og kaos
Mens folk har opptatt av å få pakket med seg det mest nødvendigste og komme seg unna, var det rene folkevandringen på Dynge. I tillegg til lokale innbyggere som fulgte bekymret med på det som skjedde, var det et stort antall skuelystne i biler. De gjorde det vanskelig for nødetater og andre å ta seg fram.

Politiet har i kveld gått ut med en oppfordring til folk om å holde seg unna området. Dette på grunn av egen sikkerhet og det å bevege seg nærme elvebredden er livsfarlig.

Martin Kristoffersen (t.v.) og Thomas Benediktsen fra Røde Kors går fra hus til hus for å gi beskjed om evakuering. Dette er en jobb de aldri har gjort før.

Hjelpen kom sent
Kommunen har vært sene med å sette krisestab, noe ordfører Knut Kvale bekrefter overfor Eikernytt.no.

Han har sittet i møte i dag med politi og representanter for Å Energi som drifter kraftverket i Hellefossen. Det er opprettet senter for de evakuerte på Eikertun helsehus og alle skal registrere seg her selv om de skaffer seg husvære andre steder.

Sandsekkene kom vel sent i dag. Mange har allerede fått skader og kommunen er blitt kritisert for å ha reagert for sent.

Som omtalt tidligere i dag er det også rettet kritikk mot kommunen for manglende informasjon for de som valgte å evakuere i formiddag. Det ble også kritisert at det ikke var gjort noe for å hindre flommen i å spise seg oppover gater og eiendommer i Gamle-Hokksund.

I kveld kom imidlertid kommunen med paller med sandsekker, men da var det allerede for sent for mange av eiendommene. Skaden var allerede skjedd.

Ikke alle var enige i nødvendigheten av å evakuere, men fulgte den sterke «anbefalingen» fra Røde Kors.
Det var tidvis mer trafikk gjennom Dynge enn på riksveien. Men politiet gjorde ikke noe for å stoppe dette.
Denne plattingen er forhåpentligvis sikret godt – ellers går den på elva etter hvert.
Mye vann vann i Gamle-Hokksund tatt av Henning Larssen litt tidligere i dag.
Video fra Hokksund bru i dag. Foto: Henning Larssen.
Del:
Annonse