23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Svein Østheim har fått på seg vaderne for å hente ut ting fra garasjen, som for lengst står «står under vann».

Nå flommer vannet inn over eiendommene i Gamle-Hokksund

Drammenselva stiger fortsatt og nå er vannet for alvor kommet inn i boligstrøket nedenfor Dynge i Gamle-Hokksund. Svein Østheim og familien Koch Gulhaugen er to av de rammede.
Annonse

To familier har evakuert boligene sine i Gamle-Hokksund og huset til Svein Østheim står nå i fare for å bli ubeboelig. Mest dramatisk var det for familien Koch Gulhaugen på ikke mindre enn åtte personer der den minste er et lite spedbarn.

Nå må de flytte til Haugveien hos familie og kan være der noen dager, men etter det vet de ikke.

Annonse

– Vi har ikke hørt noe fram kommunen og ikke fått noe tilbud om hjelp, sier Jeanette Koch Gulhaugen.

Hun og mannen vasset fram og tilbake til huset nederst i Risøraveien for å få med seg det viktigste. Da sto vannet nesten en halvmeter over gulvet inne i stua og parkettet lå og fløyt.

Jeanette Koch Gulhaugen og Thio Kvamme laster det de kan få med seg i bilen før de evakuerer. Familien på åtte kan bo hos slektninger i et par uker, men etter det vet de ikke.

Jeanette og mannen må bare konstatere at hele første etasje på huset er skadet. Under det gamle huset er det en krypkjeller med sand og den er naturlig nok også full av vann.

Men de etterlyser altså kommunen i denne sammenheng. For det er ikke gjort noe forsøk på å legge ut flomvern slik det er gjort i Krokstadelva. De har heller ikke fått tilbud om noe sted å bo i forbindelse med evakueringen.

Svein Østheim har vært gjennom flommer før, og han tar det med stor ro.

Beboerne i Risøraveien i fokus for både skuelystne og medier i løpet av dagen i dag. De følger spent med på vannstanden.

– Det er ikke mye jeg får gjort og vi får bare håpe det beste. Men stiger det særlig mer nå blir huset ubeboelig, sier han til Eikernytt.no.

Han lånte bort vadebuksene sine i dag til NRKs TV-team da de skulle inn å filme forholdene i gata hans. Samtidig så han og flere naboer på vannet som nådde stadig nye høyder. Biler måtte ryddes unna og Risøraveien ble stengt for innkjøring for andre enn de som bor der.

Risøraveien er stengt for innkjøring annet enn de som bor der. Mange skuelystne gjorde gata nærmest uframkommelig.

Fortsatt stor fare
NVE jobber ifølge DRM24.no med nye prognoser som tilsier opp mot 2.000 kubikkmeter i sekundet ved Mjøndalen bru. Da vil flommen ikke nå de 3,5 meterne som var fryktet. Men det er mer enn nok vann i elva og flomvernet i Krokstadelva holder ikke mål. Her renner vannet gjennom og inn mot eiendommene innenfor.

Her bæres det nødvendigste av eiendeler ut fra huset de måtte evakuere. Når de kan komme tilbake er høyst uvisst, men det blir en god stund.
Christer Koch Kvam måtte bære hunden til tørt land for at den skulle få luftet seg og gjort fra seg. Hele eiendommen deres ligger nemlig under vann, men fortsatt noen centimeter igjen til at selve huset blir rammet.
Det er enorme vannmengder som går via Hellefossen.
Det er så vidt taket på gapahuken synes ute på Midtskjæret.
Oppstrøms Hellefossen er det fylt opp og livsfarlig å nærme seg vannkanten.
Flommen drar med seg mye drivved og noe av dette legger seg ved kraftverket. Dette vil til slutt ende ute i sjøen og være en fare for båttrafikken.
Drammensregionens Brannvesen var også på befaring ved Hellefossen i dag.
Mannskapene fra Nedre Eiker måtte en tur i fossen for å sjekke forholdene. De har så langt ikke hatt så mye å gjøre med ekstremværet.
Pumpehuset som sørger for drikkevann til store deler av Hokksund står delvis under vann, men så langt fungerer alt som det skal. Elvenett og vannverket måtte legge opp en backup-løsning for å sikre styringen av pumpene.
Del:
Annonse