19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hellefoss Paper skulle etter planen starte opp igjen etter ferie og vedlikehold i dag, men dette er nå utsatt til torsdag i første omgang.

Må utsette oppstart av papirfabrikken etter ferie og vedlikehold

Hellefoss Paper skulle egentlig starte opp igjen produksjonen i dag etter en tre uker lang stopp på grunn av ferieavvikling og planlagt vedlikehold. Men store vannmengder og veien gjør det mildt sagt problematisk. Nå er ny oppstart planlagt til torsdag.
Annonse

Hellefoss Paper har vært stengt ned for ferieavvikling og planlagt vedlikehold i tre uker. De skulle etter planen starte opp igjen i dag, men det blir det ikke noe av.

Ifølge «altmuligmann» på fabrikken, Arnfinn Kroken, er det for store vannmengder i underetasjen til at de vil starte opp. Han forteller at det er helt vanlig at vannet trenger inn i underetasjen ved flommer og mye vann i elva, men at dette løses ved hjelp av pumper.

Annonse

Men med ekstremværet «Hans» er vannstanden mye høyere enn normalt og det vil by på store problemer å bli kvitt alt vannet nå.

– Det er trøblete nok som det er å starte opp igjen etter tre ukers stopp om vi ikke skal måtte slite med alt dette vannet også, sier han til Eikernytt.no søndag formiddag.

Har pumpet på harde livet
Hellefoss Paper har hatt en rekke lensepumper i sving og har måttet gå til innkjøp av flere nye for å holde vannet unna. Men heller ikke det har vært nok til å unngå skade på noen av elektromotorene som driver dem.

– Men vi har kontroll på situasjonen nå og får byttet det som trengs før oppstarten, sier fabrikksjef i Hokksund, Geir Harbu.

Han berømmer de som har vært på jobb med vakthold i den siste tiden. Normalt er det kun én person som går brannvakt, men nå har de måttet kalle inn opptil flere for å sørge for å holde pumpene i gang.

– Vi blir holdt informert av kommunen fortløpende og venter i spenning på hva geologene sier om veien inn til fabrikken, sier han til Eikernytt.no.

Harbu forteller at det også var stor spenning foran oppstarten da fabrikken har investert mye penger i blant annet nytt måleutstyr for papirproduksjonen. Flere leverandører og eksperter skulle være med på starten mandag, men det blir det altså ikke noe av.

Må vurdere om veien tåler transport
Folk fra Hellefoss Paper var på befaring langs veien inn til fabrikken på torsdag. Det var nemlig frykt for at brua over Hoenselva ikke ville tåle trafikken med tømmerbiler. Etter det gikk vannstanden ytterligere opp.

Så i går meldte det seg et annet problem, nemlig at det gikk et ras på mellom åtte og 10 kubikkmeter ved det som kalles «Grevlingen» like før fabrikken.

Kommunedirektør Leif-Arne Steingrimsen opplyser til Eikernytt.no i formiddag at de nå har bedt om å få en geolog fra NVE til å se på veien og skadene langs elvebredden.

– Vi er ikke generelt bekymret for området, men elva stanger på hele tiden og raset som gikk var på mellom åtte og 10 kubikkmeter, sier han.

Ifølge Steingrimsen må en geolog sjekke forholdene før de slipper på tømmertransporten til fabrikken. Det håper han kan skje allerede mandag.

Kommunen har også i dag hatt møte i kriseledelsen og de vil opprettholde beredskapen gjennom hele neste uke. Det samme gjelder for kommunens egen geoteknikker og tekniske stab. De reiser rundt og sjekker alle bekymringspunkt, men så langt er det ikke oppstått nye situasjoner.

– Det er alltid en fare for utglidninger nå som vannet er på vei ned og vil må følge med hele tiden, sier Steingrimsen.

Sist han sjekket var vannføringen ved Mjøndalen Bru nede i 1.600 kubikkmeter i sekundet. Toppen ble målt til godt over 1.900 kubikkmeter.

Del:
Annonse