24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Varsel om flomfare på gult nivå for store deler av Østlandet. (Meteorologisk Institutt)

Triple farevarsel for Øvre Eiker denne helgen – mye regn i vente – økt til oransje nivå

(Oppdatert kl. 22.40 26.08.23) Arrangørene av Eiker Matfestival og Vestfossen Marken og mange andre arrangører rundt om har dessverre ikke værgudene på sin side. Det er meldt om store mengder nedbør denne helgen og i Eiker er det hele tre farevarsler på gult nivå som gjelder. Lørdag ble farevarselet økt til oransje nivå.
Annonse

Varsom.no har i dag sendt ut et nytt farevarsel for nedbør, flom og jordskred. I tillegg er det flere steder på Østlandet meldt om fare for styrtregn. Det skaper blant annet problemer for Statens vegvesen som skal utbedre allerede ødelagte veier etter at «Hans» besøkte oss for vel tre uker siden.

For Vestfossen varsler Yr.no om 22 mm regn i løpet av lørdagen og 17 mm på søndag. Det samme gjelder for Hokksund. I Drammen er det ventet noe mer, men dette er ikke ekstreme mengder i forhold til det vi er blitt vant til den siste tiden.

Annonse

I Drammenselva er det nå 1.308 kubikkmeter vann pr. sekund som renner under Mjøndalsbrua. Det er flom på gult nivå og vannstanden er nå 2,80 meter over «normalen». De siste dagene har vannstanden holdt seg på et stabilt høyt nivå.

Problemet er at det er høy vannmetning i bakken og det ventes regn og regnbyger fra fredag til mandag morgen, opp mot 20-40 mm per døgn. Mest nedbør er ventet på lørdagen, lokalt mer enn 40 mm/døgn. Nedbørmengden og nedbørens plassering er usikker. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt.

Vannføringen vil øke i vassdragene i området. Dette kan føre til lokale oversvømmelser og erosjonsskader. Det ventes stor vannføring og vannstand i forhold til hva som er normalt for årstiden.

Langs vassdrag kan stor vannføring føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

SISTE

Vannføringen ved Drammenselva ved Mjøndalen bru er lørdag morgen på gult nivå, men ventes å stige igjen til oransje nivå i løpet av søndag med maksimum på ca. 1660 m3/s på mandag. Langs vassdrag i flomområdene kan stor vannføring fortsatt føre til utgraving av masser ved foten av skråninger. Rask senkning av vannstanden etter flom kan også forårsake lokale utglidninger.

Del:
Annonse