17. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Slik så det ut på Hokksund Camping under ekstremværet Hans. Nå er vannet tilbake. (Foto: Alexander Jansen / DRM24)

Enorme vannmasser etter regnvær – Drammenselva øker

Gårsdagens og nattens regnvær hvor det kom over 50 mm i Drammensområdet skaper nye problemer. I formiddag ble E134 stengt mellom Loesmoen og Steinberg. I ettermiddag ble rundkjøringene i Mjøndalen stengt.
Annonse

All trafikk, som normalt ville gått på E134, ledes derfor gjennom Hokksund sentrum og det skaper trafikale utfordringer. Trafikken på Fv. 283 er derfor også en utfordring – en veistrekning som normalt er godt belastet i forbindelse med helgetrafikken.

Klokken 19.30 i kveld viser målingen ved Mjøndalsbrua at det går 1.808 kubikkmeter vann i sekundet under brua. Vannstanden er på 3,15 meter over normalen, men litt synkende de siste timene.

Annonse

Nye problemer i Gamle-Hokksund
Med den økende vannstanden, kryper vannet også innover land i Gamle-Hokksund. Her ble som kjent beboerne evakuert under ekstremværet «Hans», men det skal ikke være aktuelt denne gangen.

Svein Østheim må igjen se eiendommen sin under vann. Her fra da «Hans» gikk inn i stua hans 10. august og han måtte bruke vadere for å komme seg inn for å hente tingene sine. (Foto: Roy Hansen)

Øvre Eiker kommune skriver dette:
Drammenselva er ventet å stige noe de nærmeste dagene som følge av nedbør. NVE har tidligere sendt ut varsel om flom. Vegvesenet har nå også stengt E134 mellom Steinbergveien bru til Loe bru som følge av økt vannstand.

Kommunen følger situasjonen fortløpende, og er også i dialog med Å Energi angående dammen på Hellefoss. Foreløpig er ikke vannstanden så høy i vassdraget at det er aktuelt med evakuering av husstander dersom dammen skulle bli skadet.

Hold avstand til elva
Så lenge vannføringen er så høy som nå, bes alle om å:

– Respektere sperringer, og ikke ferdes på eller langs elva. Strømmen er sterk, og det kan komme store gjenstander flytende i stor fart. Det kan skje utglidninger langs elvebredden.

– Ikke bad i elva. Strømningene i elva er farlige, vannet kan være forurenset av bakterier, og det kan komme store gjenstander flytende i stor fart.

Maks 10 cm stigning i vannstand ved skade på dammen
Å Energi har de siste ukene gjort nye beregninger som viser at vannstanden i Drammenselva potensielt kan stige med inntil 10 centimeter dersom dammen ved Hellefossen skulle få en skade. Det betyr at en eventuell evakuering ikke vil bli like omfattende som sist, om det skulle bli aktuelt.

Både Å Energi og Øvre Eiker kommune følger situasjonen fortløpende. Ved eventuelt behov for evakuering, vil de berørte husstandene bli kontaktet direkte.

Mandag kveld er det planlagt et innbyggermøte der flomsituasjonen står på dagsorden. Et av punktene er evaluering etter flommen. Det skulle vise seg å være vel optimistisk da flommen på ingen måte er over.


Jernbane­undergangen flom-stengt – igjen

Vannmassene flommer inn fra Drammenselva

Etter at Drammenselva passerte tre meter over normalen søndag formiddag begynte vannmassene å renne inn mot undergangen på nytt, melder DRM24.

Foreløpig har vi notert oss en flomvannstand på 3,12 meter, hvilket bare er seks centimeter under flomtoppen under «Hans».

Forrige gang undergangen ble stengt måtte vi vente til vannstanden i elva sank nok, før vi kunne begynne å pumpe undergangen for vann.

Her er det ikke lenger mulig å kjøre bil. Det gir store utfordringer til alle som skal på jobb i morgen på Orkidehøgda eller besøke Mile gjenvinningsstasjon. (Foto: Joakim Fjeldli / DRM24)

Biler og parkeringsplass under vann

En del biler står utsatt til langs Strandveien i Mjøndalen.

FISKERUTA: Om vannet fortsetter å stige her kan det gå troll i ord. (Foto: Joakim Fjeldli / Drm24)

Nå pumpes det flomvann for harde livet i Krokstadelva

Flommen har søndag ettermiddag for lengst nådd vannbarrikadene på Sandstranda, hvor de nå jobber på spreng for å holde vannet unna bebyggelsen.

Da DRM24 var innom søndag ettermiddag var mannskaper i gang med å pumpe vannet over og ut igjen over barrikadene, da noe vann trenger seg under.

I skrivende stund skal det være omlag ti centimeter igjen til nivået vi hadde under flomtoppen under uværet «Hans».

Her går pumpene for fullt for å holde vannet unna bebyggelsen. (Foto: Joakim Fjeldli / DRM24)

Dette bildet ble tatt i ettermiddag ved 16.30-tiden. Vannet steg da meget raskt og ikke lenge etter ble rundkjøringene og undergangen stengt. (Foto: Jan Arne Dammen)
Denne strekningen på Steinberg er den første som merker flom og store nedbørsmengder. Den ble stengt i formiddag og trafikken ledet gjennom Hokksund sentrum og Fv. 283 på andre siden av elva. (Foto: Joakim Fjeldli / DRM24)
Del:
Annonse