22. september 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ordfører Knut Kvale og Hanne Lyngaas fra Idretts- og aktivitetsrådet kom overraskende til Jørgen Jønvåg med blomster og gavesjekk i går kveld.

Tok fire gull i VM – fikk ordføreren på overraskelsesbesøk

17 år gamle Jørgen Jønvåg fra Vestfossen kom i går hjem med fire gullmedaljer i kofferten etter å ha deltatt i Ungdoms-VM i styrkeløft. I går kveld fikk han ordfører Knut Kvale på overraskelsesbesøk og en sjekk fra Idretts- og aktivitetsrådet.
Annonse

Med mamma Anne-Cathrine Jønvåg som alliert hadde Hanne Lyngaas i Idretts- og aktivitetsrådet gjort avtaler om å overraske den nybakte verdensmesteren i en idrett vi hører lite om i Eiker-bygdene. Lyngaas hadde med seg en sjekk på 5.000 kroner, blomster og ordfører Knut Kvale – også han utstyrt med blomster og gratulasjonskort.

Hovedpersonen selv, Jørgen, skjønte etter hvert at noe var i gjære og at de ville få besøk, men at det var ordføreren som dukket opp på døra i går kveld, var langt unna det han hadde sett for seg.

Annonse

Den unge vestfossingen landet på Gardermoen i går formiddag og hadde da med seg hele fire gullmedaljer i kofferten. De tok han i de tre øvelsene han deltok i – knebøy med 336 kilo, benkpress med 197 kilo og markløft med 280 kilo. I tillegg ble det en medalje for totalen og han kan nå smykke seg med tittelen verdensmester.

Jørgen satte også ny verdensrekord for juniorer med løftet i knebøy. Den forrige verdensrekorden ble satt i 2016. Det er med andre ord ikke hverdagskost at disse rekordene blir slått. Han ble også nest best totalt av alle ungdomsutøvere og for det vanket det en sølvmedalje.

Pokal og totalt fem medaljer rundt halsen viser hvilken bragd 17-åringen fra Vestfossen gjorde under ungdomsverdensmesterskapet i Romania.

Trent i kun to år
Jørgen startet trening med å løfte vekter på Vestfossen Treningssenter for to år siden med tillatelse fra mamma Anne-Cathrine. Før det hadde han spilt fotball i VIF og ifølge mamma begynte han å bli skikkelig god da han fikk sansen for å løfte vekter i stedet.

Det angrer verken Jørgen eller mamma for nå selv om det ligger mye slit og trening bak suksessen i verdensmesterskapet i Romania. Han trener fortsatt i Vestfossen et par ganger i uka, men er nå tilknyttet Sande Kraftsportsklubb. De gjorde det også mulig for 17-åringen fra Vestfossen å reise til VM med økonomisk støtte og ledsager. Nå er det trening fire til fem ganger i uka og neste mål er Nordisk mesterskap på Lillestrøm i midten av september.

– Jeg går nå på El- og energi på VG2 i Kongsberg, men vet ikke helt hva jeg skal satse på framover. Men jeg kommer ikke til å gi meg med styrkeløftingen, sier han da Eikernytt.no møtte ham, moren og broren Henrik hjemme på Fiskumlia i går kveld.

Slik ser det ut med markløft. Her løftes det 280 kilo. (Skjermdump)

Den nybakte junior verdensmesteren har også fem norgesrekorder fra i sommer å vise til, og rådet fra idretts- og aktivitetsrådets leder er at han nå må tenke like mye på det forretningsmessige som det sportslige. For det koster å drive idrett på dette plan og han vil være attraktiv for ulike sponsorer heretter.

– Jørgen er en god rollemodell for andre ungdommer. Han har utmerket seg som deltaker i Sommerkvikk og i VIF og har vist seg som en jordnær og kjekk ungdom, sier Hanne Lyngaas.

Ordfører Knut Kvale var nysgjerrig på hva denne idretten gikk ut på og fikk de svarene han trengte. Jørgen understreket at dette ikke måtte sammenlignes eller forveksles med vektløfting.

Styrkeløft med eller uten støtteutstyr er visstnok en helt annen idrett og koster mye penger. Drakter, støttebandasjer og belter er helt nødvendig for at kroppen skal tåle påkjenningene i både trening og konkurranse.

Det er lov å bli litt rørt både for utøvere og foreldre som må ta en skjermdump av begivenheten hjemme i stua.
Del: