20. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Elin Tiller og Bjørn-Egil Kristoffersen sjekker flere ganger daglig hvordan det står til i den bratte skråningen ned mot Drammenselva. Her raser det nemlig ut leire og sand.

Frykter for eiendommen – sjekker elvebredden flere ganger daglig

Ekteparet Elin Tiller og Bjørn-Egil Kristoffersen fra Hokksund frykter for eiendommen sin på Nøste. De siste dagene har elva trekt seg tilbake og med det har elvebredden, som bare er noen meter unna huset deres, begynt å rase ut.
Annonse

Ekstremværet «Hans» og det påfølge regnværet over Drammensvassdraget har som kjent ført til en flom vi ikke har sett på flere år. Nå er elva gått tilbake og vannstanden er minst halvannen meter under toppnivået.

Men med vannmettet jord og leire, begynner det nå å rase ut flere steder langs elvebredden på vestsiden av elva samt i Vestfosselva eller Nøsteelva som det heter lokalt.

Annonse

– Vi følger med hver dag. Sjekker tilstanden som det første vi gjør om morgenen og det siste vi gjør om kvelden, sier de to til Eikernytt.no da vi møtte dem på plenen mandag ettermiddag.

Plenen bærer også preg av at det raser bare meter fra husveggen til hus og garasje. Den har fått tydelige skader og sunket flere centimeter på grunn av rasene under.

De to er ivrige kajakkpadlere og tar turen i elva innenfor øya Prestøra for å sjekke tilstanden. Elvebredden er så bratt at det ikke er mulig å se hvor ille det er utenom fra vannet eller med drone slik kommunen har brukt for å holde øye med situasjonen.

Paret, som bor der hvor det gamle Nøstetangen Glasværk lå før i tiden, spøker med at det kanskje kommer ei gammel lysekrone til syne i skråningen. For at det fortsatt ligger gamle gjenstander fra glasshyttas tid her, er de rimelig sikre på.

Slik der det ut fra vannet. Leire og sand har rast ut i Drammenselva og plenen over har fått setningsskader.

Sjekkes daglig
Også kommunens beredskapsgruppe med geolog er på befaring nesten daglig på eiendommen, og ekteparet Kristoffersen roser dem for innsatsen og ikke minst omtanken de har for paret og eiendommene i området.

– Vi har vært i kontakt med forsikringsselskapet vårt og de har sørget for å sende en geolog som skal sjekke forholdene. De har også gjort det klart at skadene dekkes, men det er surt om deler av eiendommen raser i elva. Huset tror vi står støtt, men her er det leire og sand under så sikker kan vi ikke være, sier de to.

De har ikke mistet nattesøvnen, men innrømmer at det er ubehagelig å gå slik og følge med flere ganger om dagen. Ettersom vannstanden minsker, regner de med at det kan skli ut enda mer masse fra elvebredden.

Det er også mye drivved og søppel langs Prestøra og dette fungerer som en kork ved regn. Det må etter deres mening til en skikkelig opprydding langs breddene her.

De to har også padlet opp mot brua, men måtte snu på grunn av den sterke strømmen. Men på denne turen har de sett utglidninger flere steder, og andre som bor langs elvebredden, har uttrykt bekymring for hva som kan skje med deres eiendommer.

Det er ikke mange meterne fra elva til bebyggelsen. Her tar paret bilder for å dokumentere tilstanden.
Flommen har tatt med seg mye rekved og søppel og her trengs det en skikkelig ryddejobb, sier ekteparet Kristoffersen.
Del:
Annonse