28. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange har mottatt tilbud om lettjente penger de siste dagene og nå advarer Telenor mot svindelen. (Foto: Telenor)

Fått melding om lettjente penger? Se opp for ny type svindel

Mottar du meldinger der det lokkes med høy lønn mot liten innsats? Da er sjansen stor for at du er utsatt for forsøk på rekrutteringssvindel.
Annonse

«Frister det med flere tusen kroner i lønn hver dag – for bare en times innsats?» Flere norske iPhone-brukere har de siste dagene mottatt denne type henvendelse via iMessage.

– Dette er såkalt rekrutteringssvindel. Her loves du gull og grønne skoger, men du kan i stedet ende opp med å bli frarøvet store pengesummer og personlig informasjon, forklarer Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

Annonse

Det er først nå at svindelmetoden, som allerede er velkjent i andre deler av verden, dukker opp i Norge, i stor skala.

Svindelmeldingene som har gått ut de siste dagene, er tilsynelatende sendt fra personer tilknyttet rekrutteringsselskaper, som for eksempel danske Hays. Dette er et eksisterende, internasjonalt selskap – riktignok uten kontor i Norge.

Jobbene som tilbys i meldingene har en vag beskrivelse, som for eksempel å «hjelpe apputviklere med å optimalisere appene sine» eller tilsvarende.

Hays bekrefter at det er snakk om svindel og misbruk av deres navn, og at det også foregår utenfor Norges grenser. Spesielt Sverige har vært hardt rammet de siste ukene med samme type svindel som nå dukker opp i Norge.

Sendt via iMessage
Det første mange mottagere av meldingene merker seg, er at de kommer i form av gruppesamtaler med 8-10 mottakere på iMessage (Apples meldingstjeneste).

– Meldingene er ikke personlige, men går ut til mange mottakere som har mobilnumre som starter på samme tall. Her oppfordres mottakerne til å ta kontakt med et norsk telefonnummer på WhatsApp, sier Busch.

Å bytte plattform til WhatsApp gjør at svindelen kan fortsette selv om avsenderen blir blokkert på iMessage.

Slik foregår svindelen
For å finne ut mer om fremgangsmåten og målet til svindlerne, tok Telenors sikkerhetsavdeling kontakt med avsenderne på det oppgitte mobilnummeret, under det fiktive navnet «Robert».

I samtalen med «rekruttereren» på WhatsApp ble det etter noen innledende spørsmål klart at «Robert» var kvalifisert til jobben, og at han kunne begynne opptreningen umiddelbart. Etter en lengre WhatsApp-chat, ble «Robert» henvist til en tilsynelatende avansert opplæringsplattform. Deretter fikk han oppgaver som gikk ut på å utføre testing av apper på vegne av store, internasjonale (og feilstavede) merkenavn. Etter kort tid hadde «Robert» tjent flere hundre dollar.

Må opprette kryptolommebok
For å få utbetalt pengene blir du bedt om å opprette en kryptolommebok. Svindlerne har tidligere vist at summene som utbetales kan økes betraktelig ved å «låse opp» bonuser. For å få til dette må du sette inn større beløp på svindlernes kryptokonto.

– Det kan hende at du før dette får utbetalt en liten sum, som «bevis» på at opplegget er legitimt. Men alt du overfører etter dette er penger du aldri vil se igjen. Flere nordmenn kjenner nok at privatøkonomien er mer presset nå som rentenivået og prisene har økt. Et tilbud om lettjente penger kan derfor virke mer forlokkende enn ellers, noe svindlerne vet å utnytte, avslutter Busch.

Tips for å unngå rekrutteringssvindel:
• Tilbys du høy lønning for svært lite innsats? Dette er et rødt flagg – hvorfor skal fremmede ha noe interesse av å «gi bort» penger til deg?

• Selv om meldingen gir seg ut fra å komme fra et rekrutteringsselskap, vil avsenderen som regel ha en ikke-relatert e-postadresse, eller et utenlandsk telefonnummer. Ekte rekrutterere vil alltid kontakte deg fra en offisiell e-postadresse eller et lokalt telefonnummer.

• Er jobbeskrivelsen vag? Tilbys du jobben uten intervju? Går det samme tilbudet ut til mange samtidig? Det er mange ting som kan gi deg en feil magefølelse – og da bør du følge denne.

• Ikke la deg lure av avanserte og veldesignede nettsider eller godt språk. Svindlerne har gjerne mye teknisk kompetanse og kan bruke penger på å utvikle troverdige og velfungerende nettsider – samt at de i større grad bruker kunstig intelligens. Sjekk nettadressen, ofte ender den på noe annet enn .no eller .com.

• Aldri oppgi bankdetaljer eller annen privat informasjon, eller fyll inn dette på en nettside de sender deg til. Her kan de kriminelle lese alt sammen.

• Og til slutt: Om du blir bedt om å betale for å få lov til å jobbe, er du garantert i ferd med å bli lurt. Styr unna!

Styr unna. Det er Thorbjørn Busch sitt klare råd. Denne type svindel har også forekommet på Facebook med annonsering for lettjente penger og liten innsats.
Del:
Annonse