28. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

RS Trygg i vann gir ungdomsskoleelever opplæring i livredning og selvberging utendørs. (Foto: RS)

37 personer druknet denne sommeren – ingen i Drammen eller Eiker

10 personer omkom i drukningsulykker i august. Dermed har 37 personer druknet i Norge i sommer, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Eiker og Drammen har ikke hatt noen drukningsulykker denne sommeren.
Annonse

– Hver eneste sommer mister mellom 30 og 40 personer livet i drukningsulykker i Norge. Det viser viktigheten av Regjeringens beslutning om å etablere er nullvisjon for alle typer drukningsulykker, og at det haster med å få på plass en nasjonal handlingsplan for dette – bokstavelig talt – livsviktige arbeidet, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

Fritidsbåt, fall og bading
Elleve personer druknet fra fritidsbåt mellom 1. juni og 31. august. Det inkluderer én ulykke med kite og én kajakkulykke. Alle de omkomne er menn, i alderen 18 til 94 år.

Annonse

Elleve personer mistet også livet etter å ha falt i vannet fra land i sommer. Sju av disse ulykkene skjedde i elver, blant annet i forbindelse med turgåing og fiske.

Det var ni drukningsulykker under bading i sommer. Av disse var det to barn på fem år, og ett barn på 13 år.

Det har også vært tre dykkerulykker, hvorav to skjedde under fridykking. To personer har omkommet fra yrkesfartøy, og én person omkom under et forsøk på å redde et barn.  

Så langt i år har 64 personer mistet livet i drukningsulykker. Det er like mange som på samme tidspunkt i fjor.

Nullvisjon og handlingsplan
– Det trengs en koordinert og målrettet innsats for å få ned de dystre drukningstallene. Tiden for handling er nå! Vi er glade for at våre folkevalgte har sett behovet for en mer koordinert innsats for å sikre at kystnasjonen Norge ikke mister våre barn, kvinner og menn til drukning, sier Redningsselskapets generalsekretær.

Nærings- og fiskeridepartementet har innkalt Redningsselskapet, Flyte og flere andre organisasjoner til et første innspillmøte om handlingsplanen allerede 18. september.

– Å skape endring tar tid, derfor må arbeidet med en nasjonal handlingsplan for å forebygge drukning starte i dag. Vi er klare til å bidra med all vår kompetanse og erfaring, sier Herlofson, som er opptatt av at tiltakene blir så målrettede og treffsikre som mulig.

Drukningsulykkene i august
• Troms og Finnmark – yrkesfartøy: En mann i 60-årene omkom etter å ha falt over bord fra en fiskebåt i Langfjorden i Alta kommune.

• Nordland – fritidsbåt: To unge menn på 18 og 19 år omkom i en båtulykke ved Meløy. Det var totalt ni personer i båten som traff land i stor fart.

• Vestland – dykking: En mann i 30-årene omkom under fridykking ved Litlesotra i Øygarden kommune.

• Vestland – fall: En kvinne på 72 år omkom etter å ha falt i ei elv under tur i Aurlandsdalen i Aurdal kommune.

• Vestland – fall: En mann i 50-årene ble funnet livløs i sjøen ved en campingplass i Odda.

• Vestland – bading: En fem år gammel gutt omkom i en badeulykke i Movatnet i Norheimsund.

• Rogaland – dykking: En godt voksen mann, som dykket alene, omkom i Hafrsfjord i Stavanger.

• Viken – fritidsbåt (kajakk): En mann på 94 år ble funnet omkommet i vannet etter en kajakktur på Langen i Nordre Follo.

• Vestfold og Telemark: En eldre mann ble funnet omkommet i sjøen i Færder kommune.

Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.  Statistikken for juli er oppdatert med én person, etter at en fem år gammel gutt som ble sendt til sykehus etter en ulykke i Lyngdal omkom. Dermed druknet 15 personer i juli.

Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt. 

Del:
Annonse