1. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bjørnis kommer til brannstasjonen i Mjøndalen og Hokksund førstkommende lørdag. Da blir det garantert mye folk og mye moro. Men budskapet er viktig – brannsikkerhet. (Foto: DRBV)

BRANNVERNUKA: Nordmenn lader mye – noen ganger går det galt

Vi omgir oss med stadig flere bruksgjenstander i hverdagen som behøver jevnlig lading. I en undersøkelse gjennomført av Kantar i forbindelse med Brannvernuka 2023, kommer det frem at norske husholdninger i snitt har 12 ladere, for alt fra mobiltelefoner og nettbrett, til el-sparkesykler og verktøy.
Annonse

Førstkommende lørdag er det Åpen dag ved brannstasjonene i vårt område og mellom kl. 10 og 14 åpner de dørene for alle som vil komme på besøk. Her får dere sjansen til å møte dem som jobber i brannvesenet, sjekke ut brannbilene og lære om utstyret de bruker når de rykker ut på hendelser. Kanskje får du prøve å spyle med en ekte brannslange? I tillegg blir det rebusløype med trekning av premier.

Bjørnis kommer også innom en tur, så ikke gå glipp av et møte med Norges beste brannbamse. Han dukker opp på Mjøndalen brannstasjon ca. kl. 12.15 (i ca. et kvarter) og ved Hokksund brannstasjon ca. kl. 13.15.

Annonse

Åpen dag er et populært gratisarrangement som vi arrangerer hvert år som en del av den nasjonale brannvernuka, en uke som har ekstra fokus på brannsikkerhet.

Mange ting på lading
Det store omfanget viser med all tydelighet hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til hvor og hvordan du lader.

– Mange nordmenn har et stort antall batteridrevne enheter i daglig bruk i hjemmet og på hytta. Vi blir derfor ikke overrasket om det reelle antallet ladere er høyere enn det undersøkelsen viser, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp, og fortsetter:

– Med så mange ladere og enheter som bruker batteri, er det helt avgjørende at vi har et bevisst forhold til hva som kan skape potensielt farlige situasjoner i hjemmet. Skader i utstyret eller feil bruk kan resultere i branntilløp eller brann. Ladevettreglene, som ble lansert i 2021, gir god veiledning til hvordan du kan lade tingene dine på en trygg og forsvarlig måte.

Batterier er spesielt utsatt
Branningeniør i forsikringsselskapet If, Anders Rørvik Ellingbø, forteller at en lader eller et batteri som er skadet, ikke skal brukes. Ellingbø leder skadeforebyggende avdeling, og har sett mange eksempler på branntilløp og branner i skadet elektrisk utstyr.

Om det er misfarging eller sprekker ved kontaktene, batteriet har fått slag mot seg, eller at det begynner å bule eller bli unormalt varmt, er det viktig å ta affære raskt.

– Et skadet batteri kan utvikle farlige gasser, og i verste fall føre til brann. Energirike litium-ionbatterier, som brukes i de fleste oppladbare enhetene vi bruker i hverdagen, er dessuten mer utsatt for brannutvikling enn mindre energirike batterityper, forklarer han.

Vi nordmenn har en «haug» med duppeditter og utstyr som trenger lading. Mange branner oppstår som følge av at vi ikke passer godt nok på utstyret og at det blir feil brukt.

Altfor få gjennomfører brannøvelse
Som en del av Brannvernuka oppfordres alle til å gjennomføre brannøvelse i hjemmet. Undersøkelsen viser at kun 13 prosent har gjennomført brannøvelse der de bor i løpet av de siste 12 månedene. Johan Marius Ly, avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, synes disse tallene er lave.

– Én ting er å vite hva du skal gjøre for å unngå at det i det hele tatt begynner å brenne. Noe annet – og minst like viktig – er å vite hva du gjør hvis det likevel skulle skje. En brannøvelse behøver ikke være veldig komplisert. En god start er å prate sammen rundt middagsbordet om hva som kan starte en brann i hjemmet, hvordan det kan unngås, og hva vi bør gjøre hvis det skulle skje, sier Johan Marius Ly, og avslutter:

– All erfaring viser at øvelse gjør mester, så om du også benytter anledningen til å teste evakuering gjennom rømningsvei og brannstige, vil du være bedre rustet dersom uhellet først skulle være ute.

Ladevettreglene
• Lad i rom med røykvarsler
• Lad når du er våken og til stede
• Les og følg produsentens bruksanvisning
• Bruk helst original lader
• Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
• Ikke lad i senga
• Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
• Bytt ut skadet utstyr
• Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
• Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

Del:
Annonse