7. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Å flyte er viktig om du havner i kaldt vann ved et uhell. (Illustrasjon)

REDNINGSSELSKAPET: Seks personer druknet i september

Seks personer omkom i drukningsulykker i september. Så langt i år har 69 personer druknet i Norge. Det er én flere enn på samme tid i fjor.
Annonse

Fem menn og én kvinne druknet i september. Den yngste var i 30-årene, mens den eldste var i 80-årene. Halvparten av drukningsulykkene skjedde i Vestland fylke, som har flest drukningsulykker så langt i år.

Tre av drukningsulykkene i september skjedde etter fall fra land. Det var én ulykke i tilknytning til et yrkesfartøy, én under bading og én person mistet livet da et kjøretøy havnet i sjøen. Én ulykke er også kategorisert som «Annet».

Annonse

September-ulykkene
• Troms og Finnmark: En mann i 40-årene omkom etter at han falt i sjøen da han skulle gå om bord i en fiskebåt i Tromsø.

• Trøndelag: En mann i 70-årene druknet etter å ha falt i sjøen i Rørvik.

• Vestland: En mann i 80-årene døde etter at en personbil kjørte i sjøen i Austevoll.

• Vestland: En mann i 60-årene omkom etter å ha falt i Bødalselva under en jakttur i Stryn. Hendelsen skjedde under kryssing av elva på en wire-innretning.

• Vestland: En kvinne i 30-årene druknet i forbindelse med bading i en båthavn i Austevoll.

• Rogaland: En mann i 50-årene omkom etter å ha falt i et vann i Sauda under sauesanking i bratt terreng.

Hummerfiske og kaldt i vannet
I oktober skjer de vanligste drukningsulykkene etter fall fra land og fra fritidsbåt, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk for perioden 2017 – 2022.

– I oktober er det fremdeles en god del aktivitet på sjøen. Hummerfisket er høstens store eventyr for mange. Tenk sikkerhet før og under turen; Sjekk værmeldingen, bruk flyteplagg, kle deg godt og sørg for at du kan varsle om du trenger hjelp, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Redningsselskapet minner også om det er begynner å bli kaldt både i vannet og i lufta.

En person som faller i vann som er kaldere enn 15 grader, kan få kuldesjokk. Personen vil gispe ukontrollert, og står i fare for å puste inn vann og drukne. Kuldesjokk fører også til at hjertefrekvensen og blodtrykket øker raskt, noe som kan føre til hjertestans.

– Om det skulle skje er det viktig å vite at du skal konsentrere deg om å flyte til du får kontroll på pusten. Len deg bakover og prøv å puste normalt. Bruk hendene og beveg armene for å flyte. Når du har kontroll på pusten, kan du handle, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet. 

Les mer om ulykker i kaldt vann

• Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.  Én hendelse for august er tatt ut av statistikken siden forrige oppdatering.

• Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken.

Del:
Annonse