1. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

22 prosent av oss kjører med piggfrie vinterdekk hele året. Det går ut over trafikksikkerheten både sommer og vinter. (Illustrasjon: Colourbox)

Én av fem kjører med piggfrie vinterdekk hele året

I en spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 22 prosent at de kjører med piggfrie vinterdekk hele året. – Har du kjørt med piggfrie vinterdekk gjennom sommeren har sol og varme påvirket gummien slik at dekket er langt unna å virke optimalt om vinteren, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.
Annonse

I spørreundersøkelsen, som er foretatt i midten av oktober av YouGov på vegne av Tryg, svarer hele 29 prosent i aldersgruppen 18 til 29 år at de kjører på piggfrie vinterdekk hele året.

– Det betyr at nær én av tre unge voksne kjører med samme dekk hele året, i den tro at piggfrie vinterdekk er et slags universelt helårsdekk, noe det selvsagt ikke er. Piggfrie vinterdekk er laget for kalde temperaturer, og i tillegg til at gummien påvirkes negativt av sol og varme om sommeren, slites dekket langt fortere ned, noe som kan bety langt dårligere veigrep når vinterkulda setter inn med snø, is og slaps på veiene, sier han.

Annonse

I undersøkelsen kommer det også frem at andelen som svarer at de kjører med piggfrie vinterdekk hele året geografisk er høyest i Agder og Sør-Østlandet, og lavest i Trøndelag og Nord-Norge.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 11. til 16. oktober gjennomført til sammen 1.002 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

Del:
Annonse