1. desember 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Søndag er det tid for å stille klokka tilbake. Analoge klokker må stilles manuelt.

Slutt på sommertiden – husk å stille klokkene natt til søndag

Søndag 29. oktober klokken 03.00 stilles klokken én time tilbake. Denne tiden på året markerer overgangen fra sommertid til vintertid (normaltid), og det er en endring som for det meste skjer automatisk på våre digitale enheter tilkoblet internett.
Annonse

Forskjell på digitale og analoge klokker
En kjekk huskeregel er at vi stiller klokken i retning den nærmeste sommeren, men de fleste av våre moderne digitale enheter, som datamaskiner, smarttelefoner og digitale klokker, justerer tiden automatisk. Ved overgangen mellom sommertid og vintertid, bør vi likevel sjekke disse enhetene for å være sikre.

Det er greit å være oppmerksom på at noen klokker og enheter fremdeles krever manuell justering, som for eksempel analoge armbåndsur. Husk spesielt på klokkene i stekeovner og biler, for selv om mange av disse er digitale, blir bare noen synkronisert via nettet.

Annonse

Justervesenet passer hele Norges tid
Justervesenet har fire atomklokker og genererer Norges offisielle tid. Data fra klokkene blir rapportert inn til hovedtidssentralen, det internasjonale byrået for mål og vekt (BIPM), som en del av verdens tid, kjent som UTC (Coordinated Universal Time). Innenfor laboratoriets vegger jobbes det konstant med å sikre at tiden i Norge er så nøyaktig som mulig. Presise tidssignaler er spesielt avgjørende for den kritiske infrastrukturen som er avhengig av nøyaktig tidssynkronisering.

Korrekt tid fra laboratorium til eget kjøkken
Arbeidet ved laboratoriet for tid og frekvens er grunnleggende for at vi kan stole på at klokken alltid viser riktig tid, og at du kan nyte nøyaktig 3,6 millioner millisekunder ekstra på søndag. Kanskje du vil utnytte denne tiden til å bake en deilig kake eller å gjøre noe annet som gleder deg, men du må selv passe på at stekeovnen din går riktig.

Spørsmål og svar
Hvilken vei stiller vi klokka?
Når du går fra sommertid til vintertid, skal du stille klokken én time tilbake. Dette betyr at klokken stilles fra 03.00 til 02.00 om morgenen. En huskeregel er at man stiller klokka i retningen nærmeste sommer.

Hvilken dato stiller vi klokka?
I Norge stiller vi klokken til vintertid siste søndag i oktober.

Hvilken tid hadde vi vært på dersom vi ikke stilte klokka, sommertid eller vintertid?
Hvis vi ikke hadde stilt klokka hadde vi vært på normaltid UTC +1, det mange kjenner som vintertid.

Hvorfor stiller vi klokka?
Opprinnelig, rundt 1.verdenskrig, var målet å få en ekstra lys time på ettermiddagen (sommertid) for å kunne spare energi til lys og varme, spesielt ved bruk av kull og olje som var kostbart under og etter krigen.

Hvorfor stiller vi fortsatt klokka?
Europakommisjonen foreslo i 2018 å avskaffe ordningen med sommertid, men EU har fortsatt ikke konkludert. Dersom det skjer bør vi av hensyn til næringslivet ha samme løsning som våre nærmeste naboland, har næringsministeren sagt.

Stilles klokka i alle land?
Nei, men om lag halvparten av alle som har hatt ordningen med sommertid på et eller annet tidspunkt har det fortsatt i dag.

Mange glemmer å stille klokka på stekeovnen, selv om flere stekeovner nå også er digitale. (Foto: Justervesenet)
Del:
Annonse